čtvrtek 5. srpna 2010

žemlovka alias zemlbába


Žemlovka, nebo též zemlbába je prostě klasika. Ve školních jídelnách jsem ji nesnášela, protože při každém soustu člověk narazil na kousky jádřince i s jadérky a rozinek v ní bylo pomálu.
Název žemlovka je celkem jasný, ale kde se vzala zemlbába. Pravděpodobně to bude od německého slova semmel = žemle a tím pádem jsme se opět dostali k žemlovce.
Zemlbábu  (tomuto názvu dávám přednost) mám nejraději v klasickém provedení : jablka, rozinky, skořice, cukr, máslo, mléko, vejce a veka (housky, rohlíky). Peču ji v keramických nebo kameninových pekáčích, které hojně vymažu máslem. Na dno se dá vrstva krajíčků veky, namočených v mléce s vejcem a vanilkovým extraktem. Pak přijde vrstva nastrouhaných jablek, rozinky, skořice a trochu cukru. Ovocná vrstva se překryje opět namočenou vekou v mléce, posype trochu cukrem a na každý krajíček se dá trocha másla. Když je nás víc dám ještě jednu vrstvu jablek a uzavřu ji namočenou vekou posypanou cukrem a vločky másla. Pokud zůstane nějaké mléko, naliji ho do pekáče, rozhodně nevylévám. Troubu předehřát na 180 stupňů a čekat, a čekat,...Skoro se to nedá vydržet, když to začne z trouby vonět.

2 komentáře:

  1. perfektni recept, ale jak dlouho to zapekas?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na tom, zda je jen jedna vrstva jablek a dvě vrstvy veky, nebo dvě vrstvy jablek a tři vrstvy veky. V prvním případě cca 40 minut, ve druhém případě cca 1 hodinu. Povrch musí být dozlatova a křupavý.

      Vymazat