Librový koláč je tradiční dobrota z Británie. Princip spočívá v tom, že všeho je libra (cca 500 g). Originální recept se skládá ze čtyř surovin - libra mouky, libra cukru, libra másla a 8 vajec. Pokud nezachováte poměr 1: 1: 1: 1, tak neupečete librový koláč, ale piškot. Tento druh pečiva je také oblíbený ve Francii, hlavně v Bretani, kde se mu říká quatre - quarts (čtyři čtvrtiny) a peče se z 250 g mouky, 250 g cukru, 250 g másla a 4 vajec.
Původní recept obsahoval pouze ty 4 základní suroviny. Později se začalo přidávat droždí nebo prášek do pečiva, sušené ovoce, čerstvé ovoce, šťáva a kůra z citrusů, likéry a dezertní vína,.........
Tady je recept, který jsem použila, ale s výsledkem jsem nebyla moc spokojená.
- 250 g změklého másla
- 250 g cukru krupice
- 250 g polohrubé mouky
- 4 domácí vajíčka (mají krásně žluté žloutky)
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- kůra z 1 citrónu
- 2 čajové lžičky sušeného droždí
- červený rybíz (asi menší miska)
Nevím, co jsem zvrtala, ale koláč se ani nehnul. Nevyběhl ani o centimetr, takže vypadal jako sražený. Jinak chuťově byl výborný. Rybíz mu dodal pikantní příchuť.
Už jsem ho pekla jednou, ale s práškem do pečiva. Jakou jsem použila mouku si nepamatuji, ale asi hladkou. To byl možná důvod mého nynějšího nezdaru - mouka a droždí.
Doporučuji nedávat místo másla jiný tuk, protože chuť másla je chuť másla, tu nic nenahradí.
Žádné komentáře:
Okomentovat