Cuketa se dá připravovat na desítky způsobů, na slano, na sladko, dají se jíst její květy a i jako rostlina nevypadá vůbec špatně.
Nevím proč, ale zatím se mi nezdařily "bramboráky" a nějaké ty sladké varianty.
Na pečenou cuketu je třeba olejová marináda, parmezán (Grand Moravia) a sušená šunka (jde to i bez ní).
Marináda:
- olivový olej
- sůl (přiměřeně - slaný je sýr i šunka)
- prolisovaný česnek
- mletá uzená paprika
- strouhaný parmezán
- nakrájená schwarzwaldská šunka
Do olejové marinády na cuketu se mohou dát místo papriky i bylinky - tymián, bazalka, rozmarína. Mohou být s drceným pepřem a s drcenou chilli papričkou (to jsem dělala pouze jednou a myslela jsem, že snad chytnu - víc jak jedno sousto jsem nespolkla, asi jsem to s chilli i s pepřem trochu přehnala. Na druhou stranu nikdy z marinády nevynechám česnek.
Ditto, no mňam, máme stejné chutě. Ještě ji moc rádi grilovanou, potíranou naprosto stejnou marinádou, jako děláte vy a velké oblibě se u nás těší taky cuketový nákyp.
OdpovědětVymazatPěkný večer, zdravím Helena
Heleno, teď nám doma takhle vyvářím, protože synek odjel prvně na tábor a já mám z toho "nervy". Jinak vkládat takovéto příspěvky těsně před půlnocí je děsný mučení, které musím rázně ukončit odchodem do kanafasu. Přeji dobrou noc a hezký zítřek. Ditta
OdpovědětVymazat