sobota 28. srpna 2010

buďáky

Buďáky. Slovo, které jsem prvně slyšela před pár dny při kupování švestek a máku. V okolí Slaného a Kladna tak říkají velkým buchtám s mákem a švestkami. Základem jsou tři ingredience: kynuté těsto na koláče, mák a švestky. Prý je to výborné, lepší než švestkové koláče s mákem. Tak jsem do toho šla a napekla.

čerstvě upečené buďáky

Nejsem zrovna odborník na kynutá těsta. Nějaké si vždycky najdu v kuchařce, tentokrát to je ze "Sandtnerky" a zpracuje ho za mě domácí pekárna na chleba.



Kynuté těsto:
  • 500 g mouky (1/2 hladké + 1/2 polohrubé)
  • 100 g cukru krystal
  • 25 g droždí (dala jsem čajovou lžičku sušeného droždí)
  • 120 g másla (dala jsem zlatou hanou, protože už nevědí, co chtít za máslo)
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • citrónová kůra
  • tlučená vanilka (dala jsem semínka z 1 vanilkového lusku)
  • trochu soli
Pekárna připraví těsto, které bylo trochu řidší, tak jsem do něj na vále zapracovala ještě trochu mouky.

Náplň ze spařeného máku a švestek:
  • mletý mák
  • mléko
  • cukr
  • skořice
  • vyloupané švestky
  • trochu rozpuštěného másla
Těsto rozdělit na tři díly, rozválet na obdélníky. Každou část těsta potřít makovou náplní, na ni dát vyloupané švestky, trochu pocukrovat a zakápnout máslem. Nakonec zavinout do válečku a dát na hodně máslem vymazaný pekáček (jako na buchty). Záviny dát vedle sebe do pekáčku a vždy je pomašlovat máslem, aby šly od sebe po upečení. Zbytkem rozpuštěného másla potřít buďáky navrchu a dát péct.
Prý se to tu dělá i jako jednotlivé malé buchty a nebo peče jako štrůdl na plechu dál od sebe.

buďáky mizící z pekáče

Já jsem zvolila trochu malý pekáček, ale nevadilo to, pouze jsem pod něj musela dát alobal, neb máslo trochu vytékalo ven.
Nakonec musím podotknou, že to vůbec nebylo špatné. Ona kombinace mák a švestky nemá chybu. Bylo to výborné a to těsto dle paní Sandtnerové též.

4 komentáře:

  1. Jsem z Kladna,vdaná na Stochově a znám to :o)))Jsem ráda, že jsem mohla vidět na tvém blogu známá místa. Dovolím si dát odkaz na svůj blog a budu chodit nakukovat. Moc děkuji za příjemné kochání Mokopa

    OdpovědětVymazat
  2. Mokopo, děkuji za návštěvu. To bydlíme kousek od sebe. Já jsem náplava - 9 let bydlíme v Žehrovicích. Jinak původ slova buďáky je mi záhadou, protože to ve mě neevokuje ani mák, ani višně. jestli to víš ty, tak mi to prosím tě, napiš. Docela by mě to zajímalo. Hezký večer a jdu se mrknout na tvůj blog. Ditta

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, Jsem rodačka ze Žehrovic, buďáky se u nás pekly často.Častokrát jsme si s bráchou vzali do každé ruky jeden a mazali jsme ven. Dodnes je miluju. Jen ty máš v receptu spařenou makovou náplň a správně je jen mletý mák s cukrem a hustě jím posypat švestky. Skořice tam původně taky nepatří. Jinak je postup správný, my je pečeme jako malé záviny na plechu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a díky za "gastronomicky - historickou" informaci. Rychlorecept bez podrobností mi řekla prodavačka, když jsme v sadech za Slaným kupovali švestky.

      Vymazat