Tenhle koláč je hrozně jednoduchý. Zamíchat, nalít do formy, dát do trouby. Nic složitého. Originální recept je z 1/2 kg tvarohu, 1/4 kg másla, 1/4 kg cukru, 4 vejce, 1/2 prášku do pečiva, 1 citrónu (nastrouhaná kůra + šťáva), 1 vanilkový cukr, 1+1/2 sáčku vanilkového pudinku. Trochu jsem si upravila poměr použitých surovin:
- 500 g tvarohu
- 125 g másla (hery, zlaté hané,...)
- 200 g cukru
- 3 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 citrón (kůra + šťáva)
- 1 vanilkový cukr
- 2 sáčky vanilkového pudinku
Vše se smíchá dohromady a nalije do vymazané a vysypané koláčové formy. Koláč peču při 180 stupních dorůžova. Někdy utřu změklý tuk s cukrem a pak přidám ostatní ingredience a někdy tuk rozehřeji a nechám trochu vychladnout a pak přidám k již zamíchaným ingrediencím.
Recept máme až ze vzdáleného Rostocku, kde jsme měli přátele. Je to taková moje vzpomínka na prázdniny u Baltu. V Rostocku se mi moc líbilo a doufám, že se tam ještě někdy podívám.
Recept máme až ze vzdáleného Rostocku, kde jsme měli přátele. Je to taková moje vzpomínka na prázdniny u Baltu. V Rostocku se mi moc líbilo a doufám, že se tam ještě někdy podívám.
Ditto, madlenky i koláč vypadají úžasně. Mám ráda moučníky, do kterých se dávají citrusy.
OdpovědětVymazatUrčitě je vyzkouším.
Pěkný večer, zdravím Helena
Heleno, díky za pochvalu. Vyzkoušej taky tu původní verzi citrónového koláče, je vážně výborný. Do dneška si pamatuji, jak jsem ho jedla prvně v Rostocku a jak mě ta chuť překvapila, jak se rozplýval na jazyku. A hlavně, je hrozně jednoduchý na přípravu. Pěknou neděli. Ditta
OdpovědětVymazatDito, koláč jsem už vyzkoušela a je to úplná poezie svěží chuti... moc děkuju za inspiraci Mokopa
OdpovědětVymazatMokopo, jsem ráda, že koláč chutná. Je to takový "luxusní" moučník při minimální námaze :-). Ditta
OdpovědětVymazatOpravdu v tom koláči nemá být žádná mouka?
OdpovědětVymazatAnonymní:
OdpovědětVymazatNe, je tam místo mouky kukuřičný škrob nebo pudinkový prášek, což je taky škrob. Tenhle koláč není klasická buchta z polohrubé mouky.