neděle 22. srpna 2010

na Točníku

královský palác na 3. nádvoří

Kousek za Berounem na dálnici D5 je zřícenina hradu Točník a Žebrák. Tento víkend byl na královském hradě Točník bohatý program - znáte to: šermíři, divadlo pro děti, středověká hudba, jarmark, nějaká ta krmě, jízda na koni a sokolník.

2. nádvoří



Počasí se vydařilo možná až moc, neb bylo hodně teplo a sluníčko zářilo jako o život. Docela jsem účinkující obdivovala, nebo spíš litovala, že to v tom horku vůbec zvládají.

muzikanti se středověkou hudbou na 3. nádvoří

Při šermířských představeních aktéři zapojili i přítomné děti - dobrovolníky, kterým se to moc zamlouvalo a dost se u toho všichni nasmáli. Nejvíc smíchu bylo asi u představení červeného rytíře Dobromila a černého rytíře Zápora.

Zápor a Dobromil

Hodně zajímavé bylo setkání se sokolníkem, od kterého jsme se dověděli kolik ptáci váží, jak loví, kde jsou jejich teritoria a také někteří "dobrovolníci" se na chvíli stali sokolníky.

sokolník

Zajímavou informací pro většinu diváků bylo to, že sova nehouká. Sova syčí, prská, mlaská, chrochtá, prostě vydává všechny možné zvuky, jenom nehouká. Pokud někdo znáte jednu takovou starou odrhovačku o sově, která houkala, hů a hů a hů, tak to je pěkná blbost, to nemohla být sova.

král noci - výr velký jménem Bob

Největší dravce, které jsme na Točníku viděli, byl výr velký a orel mořský, který žije u nás na jihu, protože tam má v rybnících pro sebe  dostatek potravy.

Sokolník má nádhernou samici orla mořského - Sally, která je notorická úletářka. Při prvním vystoupení odlétla hned při prvním vypuštění a při tom dalším představení ulétla až na počtvrté. Prý je její oblíbené místo uprostřed parkoviště, takže když tam pak dosedne nikdo se na parkoviště neodváží. V každém případě sokolníka udržuje v dobré kondici.

orel mořský - samice Sally

Pokusili jsme se zachytit let orla. Tak snad se to aspoň trochu povedlo.


A nakonec malá hádanka. Je na fotografii některý z dravců, či nikoliv?

Je tu dravec, nebo tu není?

4 komentáře:

  1. Ahoj Ditto, na Točník se už dlouho chystáme a pořád je něco důležitějšího. Díky za krásné fotky, mají atmosféru.
    Pohodový den, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Heleno. To znám s tím pořád je něco..., a najednou je rok fuč. V souvislosti s tím jsem si dala do odkazů ten tvůj penzionek, tak jsem zvědavá, kdy se tam vypravíme. Hezký den. Ditta

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Ditto, dneska jsem našla tvůj blog a hned takový bezvadný tip na výlet :o) Máme to trošku z ruky, ale určitě se tam vypravíme :o) ... Hezký večer Radka
    P.S. jo a ty Tvoje broskvičky ti docela závidím - my máme na zahradě jeden strom, který byl tak z poloviny obalený, jen broskvičky nebyly tolik sladké a tak jsme "chvilku" počkali a téměř všechny nám nazobaly vosy a včely (kterých opravdu bylo obsypáno)takže letos zavařovačka nebude :o( ...tak přeji dobrou chuť na ty tvé kompoty ... Radka

    OdpovědětVymazat
  4. Radko, až budete mít cestu, tak se na Točníku určitě zastavte, kdysi dávno to musel být velmi reprezentativní hrad, i když to dneska jenom tušíme z jeho rozlohy a zbytků výzdoby.
    Jdu se taky podívat na tvůj blog, určitě tam bude spousta inspirace. Dobrou noc. Ditta

    OdpovědětVymazat