Na internetu je spousta receptů na toto výborné pečivo. Já jsem si základní recept vypůjčila z olivové kuchařky.
madlenky pečené v bélešniku |
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru krystal
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce, nejlépe domácí
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z pomeranče
- pomerančový likér (asi tak 1 panáka), použila jsem cointreau
Madlenky jsem pekla ve vymazaném a vysypaném bélešniku. Jinak se používá speciální forma, něco jako forma na muffiny. Taky se dají madlenky péct ve formičkách na medvědí tlapky.
V bélešniku jsou menší důlky, takže těsta je méně a asi z toho důvodu se nevytvořil na jednotlivých madlenkách hrbolek. Nicméně byly moc dobré.
madlenky a mejlův stojánek |
Bélešnik a stojánek na servírování, který je talíř a váza v jednom, vyrábí hrnčíř mejla. Mejla dělá na hrnčířském kruhu také nádherné formy na bábovky, ve kterých se bezvadně peče (mám několik menších bábovkových forem). Takže vřele doporučuji.
Žádné komentáře:
Okomentovat