pondělí 23. srpna 2010

samosběr broskví

vlastnoručně načesané broskve

Kousek za Slaným je oblast plná ovocných sadů, kde se pěstují jablka, hrušky, třešně, višně, švestky, broskve a určitě ještě něco navíc jako třeba mák a býval i kmín. Občas u sadařů bereme ovocné mošty z nedaleké moštárny. Pravidelně nakupujeme jablka a mák.

Letos jeden sadař udělal i samosběr broskví, což je bezvadné, protože nikdo mi ty broskve nenačeše líp než já sama. Navíc ovoce je opravdu čerstvé a za 15 kč za kilo, no nekupte to. Za necelou půlhodinku jsme s manželem načesali kolem 18 kg nádherných velkých broskví, pouze jsme si museli dávat pozor na vosy a včely, kterým broskve moc chutnaly.

cca 18 kg broskví

Aby to nebylo jenom o sběru broskví, tak přidám recept na broskvový kompot, jak ho děláme u nás doma.

Na 1 litr nálevu:
  • 200 g cukru
  • kousek skořice
  • pár hřebíčků
  • kousek citrónové kůry
  • kousek vydlabaného vanilkového lusku (ten mi vždycky zůstane, když potřebuji do pečení jenom ta zrníčka, na 3 litry nálevu dám tenhle jeden lusk)
  • 1 čajová lžička kyseliny citrónové (NE vrchovatá, ale zarovnaná)
  • oloupané, rozpůlené broskve
Vodu svařit s kořením a cukrem, dát broskve do sklenic, zalít nálevem a zavařit při 75 stupních 15 minut. Po vytažení sklenice otočit dnem vzhůru, které tečou, dotáhnout a znovu dát dnem nahoru a nechat takto vychladnout.


Před chvilkou jsem dodělala poslední kompoty a nemohu se na broskve ani podívat.

10 komentářů:

  1. Mňam, máte za sebou kus práce, ale ty vyrovnané sklenice, to miluju!
    Pěkný večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Heleno,ty vyrovnané sklenice (hezky řečeno) též miluju, ale teď zrovna je nechci ani vidět :-). Zítra už to bude určitě lepší. Ditta

    OdpovědětVymazat
  3. Ty broskve vypanají nádherně.Nedivím se,taky bych jela sbírat.
    Krásný den!
    Anajs

    OdpovědětVymazat
  4. Anajs, ty broskve byly ve skutečnosti ještě hezčí a moc dobré. Taky přeji pěkný den. Ditta

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, prosím Vás kde přesně je možné si natrhat broskve? Píšete že za Slaným, ale bohužel jsem to nenašla. Děkuji Alena Nováková (hrastice@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Samosběr broskví byl v sadech ve směru Slaný - Velvary, konkrétně mezi Blahoticemi a Vítovem. Nebývá to každý rok, asi je to vždy podle toho, jaká je úroda. Pokud jste příznivec samosběrů, tak u Velvar je jahodárna a tam teď probíhají samosběry (mají webové stránky a podrobnými informacemi).

      Vymazat
    2. Děkuji Vám za zprávu, dívala jsem se, prosím Vás to je ten ekofrut.cz ? Bohužel to nemůžu pořádně najít. Moc děkuji Alena Nováková

      Vymazat
    3. Ekofrut to, myslím, není. Podívám se do mapy a pošlu vám podrobnější popis do mejlu.

      Vymazat
  6. Dobrý den, můžete mi prosím napsat kontakt na toho pána u kterého jste byli na samosběru broskví??? Moc děkuji můj email : kskruzna@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Kontakt vám napsat nemohu, nevím ani komu sady patří. Zkuste se podívat do katastru nemovitostí, možná tam bude jméno s adresou. Sady jsou na silnici č. 16, která vede ze Slaného na Novou Ves, kde je křižovatka dálnice D8 a silnice na Mělník.Když pojedete po této silnici ze Slaného směrem na Mělník, projedete vesnicí Blahotice. Další vesnice je Vítov. Asi v polovině cesty mezi těmito dvěma vesnicemi je Blahotický rybník a asi na úrovni poloviny rybníka je po levé straně silnice (ve směru při jízdě ze Slaného na Mělník) prosklený domek, kde se v sezóně prodává ovoce, brambory, atd. Když mají samosběr broskví, visí jim na plotě cedule.
      Jedině vám mohu dát avízo za předpokladu, že pojedu okolo a samosběr se zrovna bude konat.

      Vymazat