Moje kamarádka mi volá zásadně v neděli večer, zda nechci srnce (to bylo loni) nebo kance (to bylo letos). Podotýkám, že se nejedná třeba o jednu kýtu, ale rovnou o celou zvěř. Myslíte si, že si už dáte nohy pěkně na štokrdle a budete relaxovat a místo toho porcujete vysokou. To se stalo někdy před měsícem. Ale stojí to za to.
V sobotu jsem prohrábla mrazák a zjistila, že moc netuším, který balíček je kančí kýta, který plecko a panenka. Nakonec jsem po rozmrazení zjistila, že mám od všeho kus. Vzhledem k tomu, že se zvěřinou mám prakticky nulové zkušenosti, zapátrala jsem na internetu i ve starých kuchařkách a vítězem se stal recept z Apetitu. Trochu jsem něco upravila dle svých potřeb a představ a výsledek byl, nebojím se to říci, vynikající.
Maso se musí předem naložit do nálevu z divokého koření. Já jsem ho v něm nechala přes noc dobrých 15 hodin.
Nálev:
- 1 l vody
- 5 polévkových lžic černého pepře
- 5 polévkových lžic jalovce
- 5 polévkových lžic nového koření
- 15 bobkových listů
- lžíce sole
Do vody dát koření, vařit společně asi 30 minut. Pak přidat sůl. Nálev nechat vychladnout.
- 1 kg kančího plecka (měla jsem masa určitě víc)
- 5 nadrobno nakrájených cibulí (dala jsem červenou cibuli)
- 150 g másla
- 200 g schwarzwaldského špeku nakrájeného na malé kostičky (byl samé maso a úžasně voněl)
- 3 čajové lžičky celého kmínu
- 3 polévkové lžíce šípkového likéru (vyráběla jsem si ho loni)
- 650 ml červeného vína (z té sedmičky jsem si nalila skleničku, proto ta divná míra)
- 1,5 l vývaru (udělala jsem si ho z kančích žeber, ale stačí vývar hovězí)
- citronová šťáva (stačí pár kapek, nebo nemusí být vůbec)
- 40 g hladké mouky (ta je na jíšku, ale rozhodně mi to nestačilo, přidávala jsem ještě později asi 3 lžíce rozmíchané v trošce vody)
- sůl, čerstvě mletý pepř
Kančí dát na několik hodin do vychladlého nálevu, pak nakrájet na kostičky. Na 100 g másla osmažit cibulku, přidat kmín a sůl. K cibulce přidat špek (nebo slaninu) a chvíli restovat. Pak přidat maso a nechat ho zatáhnout (dělala jsem to po částech, protože ho bylo docela hodně). K masu nalít šípkový likér a víno a chvilku nechat dusit (asi 15 minut). Pak se maso vyndá, přidá se vývar a jíška z 50 g másla a hladké mouky. Maso vrátit do hrnce a dusit ho určitě 1,5 až 2 hodiny.
Během dušení jsem zjistila, že je omáčka řídká, tak jsem rozmíchala hladkou mouku (3 - 4 lžíce) ve studené vodě a nalila přes cedník do hrnce (musí se nechat minimálně 10 minut provařit, to když se jíška lije před koncem vaření).
Jako přílohu dělám hrnkové knedlíky, protože kynuté neumím a moc je ani nemusím. Recept mám už léta z nějakého kalendáře receptů hlasatelek z rádia a televize.
Výborné je též dochucení omáčky trochou šlehačky.
Ps:
Víc fotografií nemám, neb se po guláši rychle zaprášilo.
Teda holka, to mi nedělej o třičtvrtě na 12 v noci !!!
OdpovědětVymazatJaromila
Vás by měli,Dituš,zavřít....za psychické týrání nás hladových,co mají v sobě (teď v tomto čase) zatím jen polévku,a během smažení ryby si tady odskokli...Řeknu to naplno-"mám plnou hubu slin",tak abych v tom nebyla sama,ukázala a přečetla jsem to muži a ten mi nařídil "ať to okamžitě zavřu" :-)))Připadám si jako Baloun ze Švejka,co ho přivázali kamarádi u kuchyně a on chudák trpěl....radši končím,přeci se tady nebudu mučit.....Žaneta:-)...mějte se hezky,příjemné trávení....
OdpovědětVymazatDěvčata, za to tejrání se omlouvám a příště sem dám raději fotky našich zvířátek :-))) To ale na dlouho nevystačí, protože máme jenom 2 číči a pejsek Zuzana se už na stránkách předvedl. Tak se pak budu muset zase holt vrátit k tomu vaření. Přeji vám hezkou sobotu a neděli, Ditta. A děkuji za pěkné okomentování :-)
OdpovědětVymazat