sobota 16. října 2010
domácí vanilkový cukr
Blíží se Vánoce a tím pádem i příprava a pečení cukroví, vánoček, štol a dalších dobrot, které se neobejdou bez vanilkového cukru.
Já si vyrábím vanilkový cukr běhen celého roku. Vanilka není zrovna levná ingredience, určitě ne tady, a tak si ji čas od času koupím přes ebay.
Na vanilkový cukr je třeba 5 vanilkových lusků, 1 kg krystalového cukru, kuchyňský robot a síto.
Lusky pokrájím na menší kousky a chvilku je mixuji. Pak přidám trochu cukru a mixuji je společně. Dávku cukru za chvilku přeseji do mísy, zbylé kousky vanilky vrátím do mixéru s další částí cukru. Tento proces opakuji až do vyčerpání cukru. V sítu zbude trochu vanilkové drtě ke které lze přidat již vyrobený cukr a mixovat a prosívat až do úplného vyčerpání vanilky a to je tedy taky docela vyčerpávající. Já ten zbyteček dám do skleničky od marmelády a když potřebuji vanilkové aroma třeba u svařeného vína nebo mléka, tak tam přidám trochu a pak víno s kořením nebo mléko s vanilkou přecedím. Taky se dá drť přidat k moučkovému cukru v cukřence. Takhle zužitkuji celý vanilkový lusk.
Jinak, na wikipedii je docela pěkný výklad, jak to s tou vanilkou vlastně je.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Ahoj Ditto, taky si ho dělám, jak píšeš, chce to trochu tvpělivosti, ale vyplatí se to. Prostě vanilín není vanilka :o)
OdpovědětVymazatPohodový podvečer, zdravím Helena
Ahoj Helčo. Je pravda, že když začne jeden dávat do pečení vanilku, tak už pak nechce nic jiného. Přeji ti hezkou neděli i bez sluníčka. Ditta
OdpovědětVymazatNiet nad pravú vanilkovú chuť, či už v zmrzline alebo kréme. Veď tých umelých pachutí je okolo nás už viac než dosť.
OdpovědětVymazatV tomto období pravidelne chystám aj vanilkový extrakt: do silného (môže byť aj mierne zahriateho) alkoholu dám celé rozrezané vanilkové struky aj s vyškriabanými semiačkami, občas pridám aj kôru z bio pomaranča. Nechám vyluhovať pri izbovej teplote aj zo dva mesiace. Ke´d si spomeniem riadne s fľaškou zatrasiem...
Takýto vianočný darček v pekných malých fľaškách alebo skúmavkách ocenia všetci gurmáni :o)
Tereza
Terezo, máš pravdu s tou pravou vanilkovou chutí. Je to něco úplně jiného, i když spousta lidí bude říkat, že rozdíl necítí.
OdpovědětVymazatTen extrakt je taky dobrá věc. Koupila jsem si ho též přes ebay, protože tady byl k sehnání jen v malém a byl příšerně drahý. Vlastnoručně vyrobený extrakt (i ten cukr) jako dárek určitě potěší. Hezký den, Ditta