Čas od času peču staroanglický jablkový koláč, který je výborný a myslím, že se nedá zkazit. Recept jsem našla v "dadalově kuchařce" , která je plná receptů na vše možné a dalších informací ze světa gastronomie i domácích kuchyní.
Koláč peču v keramické formě, která má průměr 28 cm, takže jsem si množství ingrediencí na těsto upravila dle potřeby. Také náplň není přesnou kopií z původního receptu.
Těsto:
- 430 g hladké mouky (z toho jsem dala 150 g špaldové mouky)
- 250 g tuku (máslo, zlatá haná, hera)
- 1 čajová lžička soli
- cca 6 polévkových lžic studené vody
- jablka (oloupaná a nakrájená na kousky
- vanilkový cukr (dávám ten domácí, když není, stačí cukr krystal a kupovaný vanilkový cukr)
- mletá skořice
- trochu citrónové šťávy
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu - maizena
- kousek másla
- trochu mléka
- 1 lžíce krystalového cukru
Do mísy rozkrájet jablka a promíchat s cukrem, skořicí, citrónovou šťávou a kukuřičným škrobem (došla mi maizena, tak jsem dala hl. mouku a taky to fungovalo). Náplň míchám od oka, záleží taky na tom, jak máte kyselá jablka.
Těsto rozdělit na dvě části. Ta jedna musí být trochu větší, protože se z ní vyválí spodní část koláče o větším průměru, než je koláčová forma.
Na dno formy přenést vyválenou placku, která má přesahy (ty jsou důležité) a nandat ovocnou náplň. Navrch dát pár kousků másla.
Z druhé části těsta se vyválí taktéž placka, která slouží jako poklička koláče a dá se navrch náplně. Po obvodu spojit okraje obou placek zmáčknutím a přehnutím (prostě to musíte nějak zašmodrchat) a pak ještě opatrně zatlačit vidličkou (trochu to udělá ozdobu po obvodu).
Poklička se musí pomocí nože nebo vidličky propíchat, aby měla pára možnost utéct zevnitř koláče a nepotrhat ho.
Nakonec se potře povrch koláče mlékem, posype krystalovým cukrem a šoupne do předehřáté trouby (180 stupňů) a peče dorůžova.
Koláč rozkrájejte, až když je vychladlý nebo aspoň vlažný, aby z něho nevytekla náplň. Může se ozdobit trochou zakysané smetany, ale není to nutné.
Dittuško, to zní dobře a nevypadá moc složitě. My stále ještě žijeme Anglií a tak by se k nám tématicky dost hodil. Půjdu do něj.
OdpovědětVymazatPohodový večer, zdravím Helena
Helčo, jdi do toho. Ono je dost dobrých věcí v té ostrovní kuchyni. Jejich drobenkové koláče nemají chybu. Chystám se udělat někdy shepards pie, manžel ho tam jedl a hrozně mu chutnal. Pravda, takové vařené hovězí s hráškem a bramborem, zrovna nemusím.
OdpovědětVymazatJeště ti doporučuji tenhle staroanglický koláč před podáváním vylepšit kopečkem zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny. Hezký večer, Ditta.
Ahoj Dito,
OdpovědětVymazatnašla jsem tvůj blog zcela náhodně při hledání formy na madlenky:)koukám že je taky pečeš. Moc hezké fotečky a ten vanilkový cukrr mňaamíky.
Hezký večer Vlaďka
Lavande, děkuji za návštěvu, madlenky peču ve formě na béleše a i tak to jde. S tím cukrem je to tak, jak píšeš.
OdpovědětVymazatPěkný zbytek večera, Ditta.