středa 19. září 2012

znovu na skok v Míšni

V Míšni se mi líbí. Nedokážu to vysvětlit, ale je to tak.

model Albrechtsburgu

Tentokrát jsme navštívili  Albrechtsburg, zámek, který byl přestavěn z nejstaršího hradu v Německu. Na konci 19. století se ze zámku stalo muzeum v duchu našeho obrození. Ve většině místností přibyly malby, znázorňující historii Sasů a dokonce došlo i k nákupu podezřele drahého zařízení jedné zámecké místnosti. Komnata, která sloužila jako ložnice  fraucimor byla upravena tak, že rozpočet přesáhl veškerá očekávání a byl pěkně vysoký (až moc podezřele) a dokonce se v místnosti objevila kachlová kamna za dosti velký peníz a nějak si tenkrát nikdo nevšiml, že v místě instalace kamen není ani sopouch a kamna nemají podstavec (a ten prý mají všechna kachlová kamna). Peníz za úpravu komnaty byl vyplacen i přes toto pochybení. Zdá se, že tyto praktiky jsou nadčasové a provádějí se v každé době.

kamna bez sopouchu a bez podstavce

Hrad byl na svoji dobu velmi luxusním sídlem, neb skoro každá místnosti byla vybavena prevétem, do kterého vedly dveře buď šikovně maskované, nebo nemaskované.

za dveřmi býval prevét
Hrad je také ukázkou nádherné středověké architektury a stavitelského umění.
Shrnula bych to do tří skupin. Hradní sály, zastropení sálů nádhernými klenbami a točité schodiště.

Skoro všechny sály byly v 19. století vyzdobeny malbami, znázorňující významná období Sasů a Němců (u nás je něco podobného v obrazech Slovanská epopej).









Na Albrechtsburgu jsou fantastické cihelné klenby. Cihly byly řezány s maximální přesností a řemeslníci dokázali překlenout sály doslova"krajkovými stropy".












Každého návštěvníka zaručeně uchvátí kamenné schodiště, které bylo ve své době vrcholem stavitelského umění. Uprostřed točitého schodiště je dutý pilíř, zpevněný ocelovými táhly. Kolem pilíře se obtáčí kamenné stupně, které byly provedeny tak, aby se po nich chodilo s maximální pohodlností, tzn. optimální výška stupně a každý schod byl mírně šikmý ve směru sestupu, což mělo za následek efekt "vynášení" po schodech směrem nahoru - jakoby vás to nadneslo při každém kroku směrem vzhůru. V 19. století nějakého chytráka napadlo jednotlivé stupně osekat do rovna a bylo po efektu a po schodech se začalo chodit stejně namáhavě jako po jiných schodištích. Není nad "chytré hlavy", které si o sobě myslí, že jsou ve všem nejchytřejší.







pohled schodiště z venku
Albrechtsburg rozhodně stojí za návštěvu a není se třeba obávati, že nebudete rozumět výkladu. Při zaplacení vstupného dostanete audiosluchátko s českým výkladem a sami si pak můžete v jednotlivých místnostech podle čísel na podlaze pouštět výklad, proložený citacemi z dobových písemností. Dokonce mají zvlášť audiosluchátka pro děti a výklad je přizpůsoben dětským návštěvníkům, aby to pro ně nebyla moc velká otrava.

detail kachlových kamen
Nakonec přidám ještě pár obrázků hradních dveří. Ty také stojí za pozornost.

dveře k točitému schodišti
Za pozornost stály též dveře, které byly z každé strany jinak zdobené. Důvod byl prostý. Původně vedly dveře do venkovního prostoru a poté, co se hrad rozšířil, staly se z nich dveře vnitřní.

původně venkovní strana dveří

ty samé dveře z druhé strany
A na úplný konec přidám pár obrázků z procházky po Míšni.


vstup do hradu

Dóm

vchod do původní manufaktury







ukazatel k poště

10 komentářů:

  1. Kráááááááása-malovaný strop a kamna nemají chybu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ta kamna se jim fakt povedla. Jeden by neřekl, že šlo o jiné století a ne o to naše :-)

      Vymazat
  2. Dittu, díky za reportáž. V Míšni jsme byli jen tak letem světem a vím, že tam ještě musím :o) Hrad vypadá úžasně a to schodiště... Líbilo se mi i v uličkách města, to jak porcelán využívali všude k dekoracím.
    Za to jsme ale stihli Morizburg, tam na Popelku jen tak nezapomenou :o)
    Hezký víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Morizburg je moc pěkný. Kdysi jsem tam byla s rodiči, to ještě nebyl tak "profláknutý". Bylo to asi rok po prvním uvedení Popelky a já si pořád říkala, co mi ten zámek připomíná. Protože film nebyl ještě tak zažitý, chvilku nám to trvalo, ale nakonec jsme přišli na to, odkud ho známe.
      Nějak divně se mi povedlo přidat komentář k tvému článku, je tam určitě 2x a ještě vmíchaný mezi staší příspěvky, tak nevím, co jsem udělala blbě :-)

      Vymazat
  3. Ditto, hm, tak tam musi byt opravdu krasne. Moc se mi libi fotky kelnb i schodiste, ale cely hrad i mesto jiste stoji za navstevu. Hned tak se tam nedostanu a tak jsem rada za virtualni prochazku. Mej hezke dny, Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katerino, treba ti to preci jen brzo vyjde, ale na svete je takova spousta jinych krasnych mist, ktera nejspis tez nikdy neuvidime. Uzij si pekne dovolenou.

      Vymazat
  4. To kamenné schodiště vypadá skvěle, úchvatná práce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když pro nic, tak pro toto schodiště stojí hrad za návštěvu.

      Vymazat
    2. Nejen proto, ale to schodiště je opravdový unikát! :)

      Vymazat
    3. Musím konstatovat, že jste mě potěšil/a. Je vidět, že v tom nevidíte "jen" schodiště, ale vlastně i umělecké dílo stejně jako já.

      Vymazat