sobota 8. září 2012

výlet do Budyšína


Ke konci prázdnin jsme si vyrazili na výlet do centra Horní Lužice, do Budyšína. Historické jádro je malebné, naštěstí není moc rozsáhlé, takže se to za odpoledne zvládne a ještě si stačíte zajít do muzea Lužických Srbů, kde jsou popisky u exponátů v němčině a v srbštině. Kdo neumí německy, srbštině určitě porozumí.









V Budyšíně mě zaujaly dvě zvláštnosti. Ta první je chrám sv. Petra, který je čtyřlodní (běžně se chrámy stavěly třílodní) a ještě je rozdělený na katolickou část a protestantskou část.

dva oltáře

Ta druhá zajímavost je rozvod vody po Budyšíně od 14. století. Voda ze Sprévy se čerpala přes starou vodárnu do vodojemu a pak se dál rozváděla do domů, studní, nádrží. Systém sloužil do 19. století.

stará vodárna
vodojem
plán rozvodu vody

Stará vodárna je přístupná - vyšlapete několik pater nahoru, pokocháte se krásným výhledem, sestoupíte na úroveň vstupu a pak slezete několik pater dolů k čerpacímu zařízení, podíváte se a zase vyšlapete několik pater nahoru ke vstupu. Je to docela slušný sportovní výkon.


Nakonec si neodpustím přidat pár fotek převážně stavebních detailů, následek toť profesní deformace.





4 komentáře:

  1. Dittu, už dlouho se tam chci podívat, utvrdila si mě o tom, že je v Budyšíně co vidět. Krásné fotky!
    Pohodový večer, zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Heleno, určitě tam zajeďte. Je tam toho ke koukání hodně a taky to střihněte přes Míšeň, pokud jste tam ještě nebyli. Hezký víkend.

      Vymazat
  2. To musel být prima výlet, hned bych jela taky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je každý výlet docela příjemný, i když je to třeba jen do sousedství. Máš ale pravdu - tohle byl prima výlet.

      Vymazat