pátek 31. prosince 2010

pour féliciter


Do toho dalšího roku hodně splněných přání, 
a aby těch dobrých dnů bylo mnohem více než těch dnů špatných.
Takže všem p. f. 2011.


Teď ještě něco málo z historie novoročenek s textem pf....


Pokud si myslíte, že vaší novoročence s textem pf 2011 budou ve světě rozumět, tak jste na omylu. Toto je výsadně naše specialita, kterou zavedl hrabě Karel Chotek, který mimo jiné pobýval na jednom z nejmladších zámků v Čechách, Krásné Březno u Ústí nad Labem.
Hrabě byl velmi společensky a obchodně vytížený člověk a byl zván na spoustu návštěv, spojených s novoročními oslavami. Aby nebyl za nezdvořáka, začal místo sebe posílat kartičky s textem "pour féliciter", které vlastně sloužily jako omluvenky. 
První pf nechal hrabě vyrobit v roce 1827. Tyto novoročenky vznikly u Josefa Berglera, prvního ředitele pražské Akademie umění a měly i uměleckou hodnotu.
Z novoročenek se stal dobrý obchodní artikl a výtěžek z prodeje šel většinou na dobročinné ústavy, pečující o sirotky, chudé a nemocné. 
Prvním oblíbeným obrázkem na pf byla bohyně Fortuna. Malíř Viktor Stretti pak později vytvořil typickou zkratku P. F.

A ještě něco pro zajímavost. První novoročenky ve světě pochází z tiskárny v Edinburgu až z roku 1841. Text "pour félicites" se používal k blahopřání nezastiženému navštívenému, nebo do kytice na kartičku též nezastiženému.

(zdroj informací: tištěná 7sedmicka , článek od J. Soukupové a kastelána M. Musila)

Nakonec přikládám pár "p. f." z let již dávno minulých.




4 komentáře:

  1. Milá Dittuško, PF ky máš moc hezké a vtipné! Díky i za počtení, nedávno jsme tohle téma řešili s Adamem, měli jsme sice jiný zdroj, ale dočetli jsme se vpodtatě totéž.
    Teď ještě popřát - všechno nej tobě i rodině!
    Moc zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Helčo, děkuji ti za přání. Tobě a tvým blízkým též vše nejlepší a spoustu zajímavých a krásných výtvorů, fotek a povídání na tvém bloggu. Tak za rok :-)) Ditta

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Ditto, take tobe a cele rodine stastny novy rok, hlavne hodne zdravicka, uz se tesim na nove prispevky v pristim roce, pa, Monika....

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Ditto, i já bych Ti chtěla popřát hodně moc zdravííí a spokojenosti a aby ten nový rok 2011 byl pro tebe š´tastný !!! Radka

    OdpovědětVymazat