neděle 29. července 2012

zmrzlinová anabáze


 Ne vždy se vše povede. Většinou se neúspěchy moc nechlubíme, ale když už tu mám na to rubriku, tak proč ne.
Včera jsme jeli kolem sadů. Momentálně tam mají broskve a švestky. Broskve jsou ve dvou kategoriích. Menší jsou v přepravce na hromadě, větší vyskládané pěkně v jedné řadě. Ty menší jsou za 25 kč a od pohledu vypadají stejně dobře jako ty větší za 35 kč. Taky tam mají cedulku, že vás obslouží, že se jim nemáte hrabat v ovoci. To na jednu stranu chápu, na druhou stranu, po příjezdu domů a po přebrání broskví, už tolik pochopení nemám. Když vám někdo zamíchá pravděpodobně neprodané broskve z předešlých dnů, které patří do koše, protože jsou pomačkané, dužina je už zahnědlá a vypadá jako shnilá, tak to dokáže dost naštvat, navíc když od pohledu vypadaly všechny stejně. Menší broskve jsem chtěla zpracovat na zmrzlinu a na koláč. Nakonec stačily jen tak tak na zmrzlinu, protože dobrá polovina se musela okrájet tak, že z některých nezbylo nic a z některých třeba jen kousek velikosti přerostlé třešně. Ty, které nebylo třeba okrajovat, byly zase tvrdé a potřebovaly by ještě "dojít". Tak potud o výběru jedné ze základních surovin broskvové zmrzliny.

Další vstupní surovinou je vanilkový krém z mléka, šlehačky, cukru, vanilky a  žloutků. Ten se celkem vydařil, respektive po uvaření jsem neshledala žádné viditelné známky nezdaru. Ten přišel krapet později.
Vychlazený krém jsem dala do lednice, okrájela broskve, dala do mixéru spolu s citrónovou šťávou, rozmixovala a přidala k vanilkovému krému. Vše se postupně nalilo do zmrzlinovače a už se jen čekalo, až bude domácí zmrzlina hotova. Během procesu mražení jsme se s mužem na ni chodili dívat a pomalu jsme si chystali misky a lžíce a ladili chuťové pohárky. Během těch letmých pohledů na tvořící se zmrzlinu, se mi zdálo, že není až zas tak krémovitá, ale říkala jsem si, že to přijde posléze. Nepřišlo. Konzistence zmrzliny se už nezměnila. Když jsme mrzlinu ochutnali, bylo to jasné. Srazila se. Ve zmrzlinovači se z krému "vytlouklo" máslo.
Nevím proč. Nevím, kde se stala chyba. Zmrzlina se jíst dá, ale je v ní poměrně dost drobných kousků másla.
Měla bych se na to také podívat z té lepší stránky a po vzoru některých nezdravě sebevědomých jedinců, obrátit neúspěch v úspěch. Takže, světe div se, objevila  jsem pro tebe broskvovo - máslovou zmrzlinu.

zmrzlina měla konzistenci sněhu

12 komentářů:

  1. Dittu, musím říct, že si mě pobavila. A není to vůbec škodolibé! Prostě nevěřím, že se někomu povede vždycky a všechno...Určitě to nebylo tvýma rukama, ale tím máslem...
    Já dělala v poslední době několikrát semifredo, musím se pochválit - s velkými ovacemi :o)
    Měj hezký den a oslaď si ho třeba máslovou zmrkou!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, to semifredo mě láká, ale mám takovou malou fobii ze syrových vajec, tak nevím...

      Vymazat
  2. Ahoj Dittko,co já už zlikvidovala nepodarku!!!!Teď když jsem se od 1třídy vrátila k háčkování,a učím se po nocích ,černé brambory a rýži jako broky mívám často ,já to také vykompenzuji tím,že už umím růži...jo a sražení prý má na svědomí nestejné teploty surovin,říká moje švagrová cukrářka a prvotní zamíchání je prý dobré lidskou rukou a pak teprve různé šlehače atd...jak mi vybude čas hodím k sebe bezpracnou zmrsku právě od ní ,tak se měj a udělej si jinou a polej griotkou a čokoládou ,pa Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, to jsi dobrá, ale jinak jsem si celou dobu myslela, že když vyšíváš jako mistravá, že umíš i háčkovat.
      S těma teplotama jsem si dala majzla, ale z mého muže pak vypadlo, že se mu už nezdálo to mlíko (z automatu), ale to by se mi zase nevysráželo to máslo. Prostě moje malá záhada. Tak zatím.

      Vymazat
  3. Dittko, proč myslíš že ne, ten tuk je i v kysaném mlíku,též mě to zajímá ať se vyvaruji chyb...už mám druhou růži na dekoraci,nevím čeho, ale už umím.Hurá..kdysi jsme háčkovali na hřebíkách a pak jak děcka byly malé, ale to bylo šmodrchání,teď se nestačím divit co za krásu ty holky tvoří,jinak jsi doufám v absolutní pohodě a co dovča???Každý den na Tebe myslím a to tak ,že slyším šrouby a matice v rádiu...musím se chlamat!!!!Pa Daja.

    OdpovědětVymazat
  4. Dajo, s tím mlíkem se to má tak, že jsem ho půl na půl "zředila" smetanou, ale vše to prošlo tepelnou úpravou, vychladila jsem to v lednici, takže fakt nevím proč...
    S těma ŠROUBAMA A MATICEMA se nějak roztrhnul pytel, aby to nepřehnali a písničku totálně nezprotivili.
    Dovča bude a co ta tvoje italská dovolená? Už byla nebo se teprv můžeme těšit na nějaké ty dovolenkové momentky?

    OdpovědětVymazat
  5. Teprv bude,Dittko já myslím,že se tam pojedu ochladit,a tudíž budu jezdit sem a tam.Nebo se budu bahnit v moři a potopovat i topit????Ráno ve4 zbírat naplavené klacky a jinak vyšilovat,písničku si nenechám zprotivit ,je to moje hymna a pak mám ještě zbor židů a tu naši českou..to je pro dnešek vše,to počasí srazí vše,tak to mlíku musíme odpustit !Daja

    OdpovědětVymazat
  6. Tak takto přišly na svět největší objevy, které posunuly společnost, třeba, až k letu na měsíc. Teď ještě vymyslet, jak jinak využít tvůj produkt, třeba na přimáznutí ledovců k severnímu pólu:-)))
    Jestli chuť na zmrzlinu pokračuje, zvu tě k nám do cukrárny:-D

    OdpovědětVymazat
  7. :-)) Jsi mě pobavila. S tím ledovcem by to mohlo i vyjít, že bychom si to patentovaly? Já vymyslela "hmotu" a ty "myšlenku". No a jsme zase u toho odvěkého, co bylo dřív? Hmota nebo myšlenka? I když u tohoto mého pokusu je to celkem jasné. Ponejprv byla ta hmota.
    To by mě zajímalo, zda v té vaší cukrárně máte tak dobrou zmrzlinu jako u nás v sousední vesnici - dokonce se o téhle zmrzlinárně píše i v novinách (v dobrém píše).

    OdpovědětVymazat
  8. Dittko ,asi mě už dost dobře znáš!Jak jinak bys mohla vědět,že jsem mu štokrle vzala,byla zelená je lehoučká a já ji chci bílou!Až jí osmirkuji a natřu ,nafotím,má tam teď židli ,to mu musí stačit!.Sleduješ OLMPIADU, já jo hlavně koně,drezůru i parkůr,a pak vše ostatní....Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)
      Doufám, že má tvůj muž zatím kde složit hlavu.
      Ps: přihodím pár vět ještě do mejlu, abych s tím neotravovala těch pár návštěvníků.

      Vymazat