čtvrtek 28. dubna 2011

píseň o marné touze


"Greensleeves" je stará píseň z doby Jindřicha VIII a troufnu si tvrdit, že ji zná snad každý.  Je to píseň o ženě se zelenými rukávy, kdy text se dá chápat dvěma způsoby. Ještě než se o nich zmíním, vysvětlím slovo green (zelený) ve spojitosti s textem písně.

V 16. století mělo slovo green sexuální podtext v souvislosti se zelenými skvrnami od trávy na oblečení, způsobenými milostnými hrátkami v trávě. Žena, která měla zabarvené oblečení od trávy, byla považována za hodně "veselou".

První výklad je o ženě nebo dívce, která je ráda ve společnosti mužů a jednoho už se asi nabažila a opustila ho a on si teď po ní stýská. Druhý výklad je přesně opačný. Je o ženě, která si obleče zelené šaty a je mylně považována za ženu lehčích mravů. Zelené šaty si oblékne úmyslně a dává tím najevo, že se nebojí předsudků a muže, který ji žádá o přízeň, odmítá. Stručně řečeno, je to píseň o marné touze.



Pány zpěváky je možno shlédnout v reálu zde.

V češtině píseň nazpívala Marta Kubišová v roce 1968. V jejím podání je to krásná píseň o zhrzené lásce.



A nakonec ještě jeden "drb". Greensleeves by měla zítra zaznít na královské svatbě v Londýně.

7 komentářů:

  1. Ditto,
    je to urcite jedna z nejkrasnejsich pisni jake znam. A v podani Marty Kubisove je uzasna. Nevim, cela svatba v Anglii jde nejak mimo me, ale pokud si nechaji zahrat tuto skladbu, tak tim svou svatbu zarucene nezkazi. A mimochodem, rozsirila jsi mi obzory, to o te trave jsem nevedela...
    Preji Ti krasny a pohodovy vecer, Katerina

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dittko,takovou snídaní v trávě,to je užasné !Znám tu písen z68r v podání mé milované Marty,ale obsah v podání fantastické Anglické skupiny,jsem neznala.Keltské balady zbožnuji,také zpívám ve zboru,dovedu to ocenit a běhá mi mráz po zádech jak to pánové umí !!!!!!!Mám opery z Plasidem Domingem, Lucianem Pavarottim,Sarah Braiten......miluji to ...díky za nádherný zážitek i poučení.Daja

    OdpovědětVymazat
  3. Dittuš, ty jsi mi dneska udělala takovou obrovitánskou radost!!! Tuhle písničku miluji, ale znám ji jen od Marty Kubišové...V tom originále je nádherná...jupí, jupí, to budu mít dneska krásný den a přeji ho i tobě!!!! Peťa

    OdpovědětVymazat
  4. Dittu, i já ji mám moc ráda. Ze svatby jsem viděla jen kousíčky, tak nevím, jestli zazněla.
    Měj se moc hezky, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Kateřino, jsem ráda, že ti ta píseň dala i něco nového, historie jazyka a jazykových spojení a slov může být i velmi zajímavá.

    Dajo, máš pravdu, že někdo, a ani nepotřebuje orchestr, dokáže zpívat tak, že tě z toho mrazí, jak je to krásné. Jsi velmi aktivní člověk a zpívání ve sboru ti tak trochu závidím, protože já moc zpívat neumím.

    Petro, to jsem ráda, že máš díky téhle krásné písni i krásný den, je fakt nádherná.

    Helčo, ještě mám v záloze jeden song, ale nemohu si za živa vzpomenout na název. ten je taky moc pěkný a myslím, že ho i u nás někdo nazpíval. Až si vzpomenu, dám ho k dobru. A ať máš pro mě šťastnou ruku :-)).

    Děvčata, mějte pěkný víkend a potěšilo mě, že jsem vám kápla do noty. Zdravím vás všechny, Ditta.

    OdpovědětVymazat