sobota 12. března 2011

trocha retra neuškodí


Na můj stav, či momentální rozpoložení, přesně pasuje přísloví "nouze naučila Dalibora housti". S ortézou na koleni a nemožnosti sedět na židli u stolu jsem se dostala do stavu, že už nevím co bych tak dělala... Přečetla jsem několik knih, čučím na internet kde je spousta blogerské rukodělné činnosti, kterou ve většině případů neovládám a nebo ovládám, ale ve stavu bezortézovém.

Nejjednodušší mi přišlo háčkování, které se posléze ukázalo jako pro mě poměrně náročná tvořivá činnost. Nicméně jsem zkoušela různé věci, studovala návody, které byly pro mě totálně nesrozumitelné a bylo jedno, zda šlo o psanou formu nebo grafickou (ta snad je ještě horší než ta psaná).
Nakonec jsem se k háčkování postavila tak, že to musí být něco praktického, ne moc složitého a "šik". Vyhrála to stará, dobrá síťovka. Před časem jsem zakoupila v bazaru knihu "První háčkování" , kde je návod na síťovku včetně dalších praktických věcí. Na ty možná dojde někdy později.
Momentálně mám za sebou už tři síťovky a postupně se "dopracovávám k dokonalosti provedení". Abych to upřesnila - skoro k dokonalosti.

Historie síťovky není tak docela nezajímavá a tady je o tom pěkné vyprávění.
Na závěr bych podotkla, že jsem v životě vyjma řetízku nic neuháčkovala, síťovka je můj první výtvor a háček jsem považovala za nástroj, kterým bych si mohla spíš ublížit. Tak uvidím, třeba mě to chytne i do budoucna.


Návod na háčkovanou síťovku je třeba tady. Já jsem háčkovala ze zbytků bavlnek (asi sněhurka, nebo jak se tomu říkalo) a háčkem 2,5. Přízi jsem dala trojitě.

6 komentářů:

  1. Ahoj Ditko,tak jsi mě rozesmála tou licitací o návodech ,protože i já jsem ještě nikdy nepochopila žádný návod a nedejbože nákres!Vždy se doberu ke všemu svojí logikou no a pak už to jde! Ale musím uznat sítku máš fakt parádní-a z orézou jsi borka! Vydrž bude líp !Zdraví Daja.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dito,
    no tak se přidávám k vám s tím, že necápu žádný návod:)je to pro mě utrpení! No a co se týče tašičky tak je suprová a kombinace barviček se ti moc povedla!
    Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  3. To je pořád neumím, nedovedu a pane, stačí nožka pochroumaná a hle, i háčkuje :o) A umí, dovede!
    Dittu, je moc hezká! A vydrž, s každým dalším výrobkem to bude lepší a návody srozumitelnější :o)
    Pohodový večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Dajo, to jsem ráda, že v "lítání" v pracovních postupech nejsem sama. Je to vážně k zbláznění. Díky za pochvalu toho mého výtvoru.

    Vlaďko, při luštění návodů si občas připadám, že snad ani neumím česky a u těch grafických návodů se zase předpokládá, že máš asi na nose lupu, protože to je napsáno tak prťavým písmem, že si jeden myslí, že ten papír je znečištěný od much. Musím říci, že ani po nasazení brýlí jsem to nevyluštila. Jo, a děkuju za pochvalu mého výtvoru,

    Helčo, myslím, že zůstanu v tom háčkování u síťovek. Mám rozdělaný na tkalcovském rámu baret, ale ten rám je dost velký a na gauči se s ním špatně pracuje, takže jsem zvolila dočasně to háčkování. Je pravda, že ty háčkované vánoční ozdoby jsou moc pěkné, ale u nich jsou právě ty příšerně nesrozumitelné návody. Ještě, že nemám třeba zlomenou ruku. To bych fakt nevěděla co už dělat. I když to bych asi netrčela doma na gauči. :-))

    Všechny vás zdravím a přeji pěknou neděli. Ditta

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Ditto, me se take taska moc libi, zvladla jsi ji uzasne. Ja osobne uprednostnuji graficke navody pred slovnimy popisy. Pro zacatecniky je to podle mne take daleko jednoduzsi. Zdravi Monika.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Moniko, děkuji ti za pochvalu. Máš můj obdiv, že rozumíš a umíš něco vytvořit podle těch návodů, Nejhorší mi přijdou ty, které se dělají kolem dokola. Jinak, tobě asi momentálně popřeji dobrou noc. Zdraví Ditta.

    OdpovědětVymazat