sobota 19. března 2011

pečená jablka s jemným piškotem


Původně jsem chtěla tento dezert nazvat "pečená jablka pod piškotovou peřinou", ale přišlo mi to jako úporná snaha o originalitu, tak jsem od toho upustila.
Mám ráda všechny ty koláče, kde je na dně zapékací mísy hromada ochuceného ovoce se šťávou a navrch nějaké to těsto nebo drobenka. Koláč se jí lžící a ještě se dá nakonec servírovat s kopečkem zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.

Dneska jsem koláč rozdělila hned v zárodku na šest porcí (pekla jsem ho v jednotlivých zapékacích mističkách). Trochu jsem podcenila šťavnatost jablek, takže nakonec ta trocha ovocné šťávy nepřežila proces pečení a vypařila se. Doporučuji předem jablka podlít vodou tak, aby bylo dostatek šťávy, přidat kousek másla a cukr a chvilku podusit, pak rozdělit do mističek, nebo dát do jedné větší zapékací formy.



Ovocná složka na dně misek:
  • 6 oloupaných a nakrájených jablek (nebo jiné sezónní ovoce)
  • 6 čajových lžiček cukru (nebo se řídit svojí chutí a kyselostí ovoce)
  • kousek másla
  • mletá skořice
  • 1 dcl portského (nemusí být)
Piškotová "peřina":
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krystal
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 60 g polohrubé mouky
Ovoce rozdělit do zapékacích misek, přidat cukr, skořici, máslo a portské. Cukr a vejce šlehat do pěny několik minut, pak vmíchat vanilkový extrakt a mouku. Těsto rozdělit na ovoce a dát do předem vyhřáté trouby (180 stupňů) na cca 30 minut péct. Nejlepší je koláč ještě vlažný.



Upozorňuji, že kdo má rád vyvážený poměr mezi ovocem a těstem, tak tady je výraznější převaha ovoce.

Původní recept je na internetových stránkách Jamie Olivera a já jsem si ho krapet "vylepšila". Zapékací misky jsou z dílny hrnčíře Mejly a dobře se v nich peče.

5 komentářů:

  1. ok..moze byt :))) zajtra vyskusam...vsetko mam doma, takze mi v tom nic nebrani....

    OdpovědětVymazat
  2. Ditto, dneska mi dala manželova maminka jabka, tak to vyzkouším, protože to musí být náramná dobrota!! Hezký den. p.

    OdpovědětVymazat
  3. zcdl
    Vyzkoušej, ale předem podus s vodou, ať máš dost ovocné šťávy. Doufám, že tě výsledek nezklame. D.

    Petro, taky ti doporučuji předem lehce podusit a zkus pak přidat do piškotu nějaké to koření (v ori. receptu to je) jako třeba perníkové, ale možná by stačila skořice, lehce strouhnout muškátového oříšku,.. Já mám tenhle typ koláčů moc ráda, protože máš velký prostor na to něco vymýšlet a vylepšovat. Pokud máš tu zakysanou smetanu, tak to s ní pak servíruj. S ní je to výborné. Ještě tě chci upozornit, že tenhle moučník je lehký, nic z čeho by jsi byla napucnutá a zasycená. Tak hodně štěstí, ale nelze to zkazit. Hezkou neděli, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  4. Petro, to jsem ráda, že vám chutnalo. Těhle typů koláčů mám několik v záloze, časem zase nějaký přihodím. Pěkný zbytek dne. Ditta.

    OdpovědětVymazat