neděle 12. prosince 2010

variace na pastýřský koláč


Pastýřský koláč, nebo - li shepherd's pie, je pokrm, který se připravuje v Irsku a Británii. Já vím, že se britská kuchyně netěší nijak velké oblibě, ale tohle jídlo není vůbec špatné, skoro bych si troufla říci, že je výborné.
Proč si nedat bramborovou kaši a maso se zeleninou v trochu jiné úpravě. Na talíři to pak vypadá velmi úhledně, než když se pleskne k jednomu okraji talíře kopeček bramborové kaše (někde polité máslem, což NESNÁŠÍM) a vedle toho kus masa (proti řízku s bramborovou kaší nic nemám, aby si někdo nemyslel).

Ingredience na masovou směs:
  • asi 500 g mletého jehněčího masa
  • 1 nakrájená cibule
  • několik nakrájených stroužků česneku (kdo nemá rád, může vynechat)
  • trochu oleje
  • 3 menší mrkve nakrájené na menší kousky
  • 2 malé cukety nakrájené na půlkolečka
  • 1/2 hrnku hrášku (může být i mražený)
  • sůl, pepř a muškátový oříšek
  • trochu bazalky nebo rozmarýny
  • cca 2 polévkové lžíce hladké mouky
Ingredience na bramborovou kaši:
  • asi 700 g brambor
  • kousek másla
  • mléko
  • sůl
  • 2 žloutky
Na oleji osmahnout cibuli a česnek, pak přidat mrkev a chvíli to vše restovat, přidat mleté maso a opět restovat, strouhnout muškátový oříšek, osolit a opepřit a trochu podlít vodou (ne moc). Pak přidat nakrájené cukety a hrášek  a chvíli dusit. Nakonec přidat bazalku nebo rozmarýnu a vše promíchat s hladkou moukou. Masová směs se přendá do zapékací mísy a na ni se navrství a uhladí  bramborová kaše, do které se vmíchaly dva žloutky. Takto se to dá zapéct do středně vyhřáté trouby do doby, než kaše lehce zezlátne. Pokud máte dost malých zapékacích misek, můžete v nich připravit samostatné porce a tím odpadne krájení a vyndavání jednotlivých porcí.

2 komentáře:

  1. Milá Dittuško, ty vločky jsou úžasné! Já si s drátkem moc nerozumím, Terka občas drátkuje. Díky za recept na schepherd´s pie - anglická kuchyně opravdu nemá dobrou pověst. Naše Terka tam žila cca rok a udělala si celkem obrázek, všechno asi není tak hrozné, podle ní jen málo duchucují.
    Krásný adventní večer, moc zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Helčo, já si s tím drátkem a korálky taky moc nerozumím, ale nakonec se to nějak podařilo.
    S tím dochucováním to bude asi pravda, ale určitě se to lepší. Na druhou stranu, ty jejich staroanglické koláče a drobenkové koláče nemají chybu, pokud nejsi závislák na kynutém těstě. Hezký večer, Ditta.

    OdpovědětVymazat