pondělí 19. července 2010

panna cotta v rudém!?


Smetana na vidličku, neboli panna cotta je výborný italský dezert. Včera jsem ho připravila, neb musí nějakou chvilku čekat v chladničce, a dnes jsme ho slupli. Na té fotografii vypadá tak trochu jako feta sýr zalitý kečupem, ale nikoliv je to opravdu smetanový dezert, trochu se topící v malinové omáčce (udělala jsem jí moc).

Na panna cottu budete potřebovat:
  • 4 kelímky šlehačky (to je cca 800 ml)
  • 5-7 polévkových lžic cukru krystal
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 citronu
  • mléko na doplnění do 1 litru (tedy cca 200 ml)
  • 1 balení plátkové želatiny (to je 6 plátků, ale příště dám asi 1,5 balení tedy 9 plátků)
Do kastrůlku dáte smetanu, mléko, cukr, citronovou kůru a rozpůlený vanilkový lusk (semínka nožem seškrábnout a přidat do smetany). Zahříváte pod bod varu a  mícháte metlou, aby se cukr rozpustil. Pak přidáte želatinu (připravenou dle návodu) a zase mícháte, aby se želatina rozpustila. Smetana by se neměla vařit. Nakonec smetanu nalijete do srnčího hřbetu, nebo do menších misek a dáte na několik hodin do lednice. Ještě než ji začnete přelévat, vyndejte vanilkový lusk. Panna cottu vyklopíte a podáváte s čerstvým ovocem, nebo polijete ovocnou omáčkou. Já jsem propasírovala čerstvé maliny s troškou krystalového cukru.

Žádné komentáře:

Okomentovat