čtvrtek 12. září 2013

gauč



Možná to už budou dva roky, co jsme si na akru zakoupili trubkový gauč v lehce sešlém stavu. Trubková konstrukce byla původně z větší části chromovaná, nyní už značně omšelá.
Renovovat starý chromovaný nábytek není až zas taková hračka, ale to jsme zjistili až posléze. Chromování je docela drahá sranda a ne každý může pochromovat delší kusy nábytku. Je to drahá sranda i v případě, že si vše dáte do pucu sami.



Hledala jsem na internetu jak na to a nakonec jsem narazila na radu zde a dala se do shánění laku na chrom, který mají snad jen v tunningových prodejnách, které nejsou na každém rohu, ani na každém druhém rohu. Museli jsme ho objednat přes internet a to celkem 3x, protože jsme netušili, kolik se ho spotřebuje na 2 bočnice, záda gauče a přední část rámu drátěnky. Na těchto "pár trubek" padly skoro 3 sady chromového laku. Zbytek jsme natřeli hostagrundem.




Gauč má také pidi nožičky, na kterých byly původně dřevěné podložky, respektive takové špunty. Ty zadní špunty se zachovaly, z předních zůstal jen jeden a ten se nakonec rozpadl. A co teď? Vyřešilo se to nasazením korkových špuntů z šumivých vín.


Nakonec jsme museli ještě objednat matraci v atypickém rozměru a teď už jen čekáme, až dorazí a doufáme, že ten rozměr nějak nepopletou.


Ještě krátký dodatek na závěr. Všude píšu "my jsme opravili", ale faktem je, že já jsem byla tím "otcem myšlenky" a můj muž byl "vykonavatelem" a krásně prvorepublikový gauč opravil. Teď se jen těší, až se na něj natáhne. Ovšem, má to jeden háček. Gauč je dlouhý 185 cm a on je krapet delší.
A na kolik to vlastně vyšlo?
- gauč ....................................... cca 2000,-
- 3 x sada chromového laku ...... cca 2100,-
- 1 x hostagrund ....................... cca 150,-
- 1 matrace 185x85 cm .............. cca 3000,-



16 komentářů:

  1. Dittko,já padám!!!!!Tak to je kousek!Čert vem prachy i když je to můj apartmán v Itálii.Já ti povím ještě prvorepublikovou vilu .....myslím si ,že první kdo vyzkouší otoman bude Váš krásně líný pejsek,u mě by to tak bylo!Tvůj muž se trošku přitulí a je vyřešeno:-)!Doufám,že bouchnete šampus ať máte nožky do zásoby ,také to používám!Tak ahoj a aby madracčka vyhovovala !Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ta vila by bodla, ale budu si muset počkat na nějaký příští život. Pejsek Zuzana, naštěstí, do křesla a do postele neleze a ani jsme ji to neučili, ale zato kočičandy jsou pěkně ofrklé. Ta jedna, Čert, je vidět taky na fotce, ale je na ní bezhlsvá :-) a určitě na gauč poleze. Bude záležet na tom, která z těch našich dvou koček si plac na gauči zabere dřív, protože pak už bude její a ta druhá tam nepoleze. Na matraci stále čekáme. Snad už jí to nebude dlouho trvat.

      Vymazat
  2. Dittu, řeknu ti, je parádní! A budete si ho považovat, zjevně to nebylo jen tak...
    Pohodový víkend a hezké poleženíčko!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, dík. Taky jsem byla udivena, jak to nakonec dobře dopadlo.

      Vymazat
  3. Tak to je opravdu extra kousek! A kdy se s ním vydáte na setkání "tuňáků"? Zasloužil by si to:-D!!! Jedno je předem jisté,výhodu budou mít ti co měří pod 1,8O cm,...třeba jako váš pes:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vytuněnej je celkem pěkně, ale už má leta, tak ho necháme doma :-) Myslím, že se pomalu blíží okamžik, kdy pod 1.8 m budu mít v rodině jen já (hafana nepočítám) a pak bude gauč jenom MŮJ! :-))

      Vymazat
  4. Všimla jsem si té černé,ta si místo určitě zabere!Vypadá majetnicky, ani Zuzanka jí nevadí natož vy dva:-) Daja.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu a Zuzana mu nevadí, znají se od kotěte. Větší rozepře jsou mezi kocourkem (ten bezhlavý na fotce) a kočičkou Honzinou. Mezi nimi to pěkně skřípe a občas lítají chlupy.

      Vymazat
  5. http://reality.aktualne.centrum.cz/fotogalerie/2012/10/03/nesmrtelna-cernobila-v-nabytkovem-designu/

    OdpovědětVymazat
  6. Se též chystam si pořídit pár kousků z chromu, začínám postelemi, tak snad mi Vaše postřehy pomohou, a to i vydruet až do konce. Dekuji za článek. Jen mi chybí ještě foto toho vysledku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hodně štěstí. Jinak, tento typ nábytku je bezva - lehký, dobře vypadá a snadno se s ním manipuluje.
      A ještě jedna rada na konec, která se nedostala do článku - drátěnka byla po těch letech krapet vytahaná, na první pohled to vidět nebylo, ale když si člověk sedl ihned to pocítil. Vyřešili jsme to tak, že jsme přes drátěnku položili dřevěný postelový rošt, takový ten nejlevnější z obchodu Ikea.

      Vymazat
  7. Dobrý den paní Ditto,
    mockrát děkuji za Váš příspěvek, také jsme si takový gauč pořídili a skáču z něj radostí až do stropu a z Vašeho příspěvku ještě více, protože bude krapet potřebovat renovaci. Mohu se Vás zeptat, které konkrétní produkty jste s manželem použili? Mockrát děkuji za odpověď <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den.
      Omlouvám se, že jsem nenapsala dříve, ale nějak ten svůj blog už delší dobu zanedbávám.
      Zjistila jsem, že odkaz na "chromovou" barvu už není. Na sprej jsem narazila během vyhledávání na nějakých stránkách, které se věnují tunningu aut. Těch sprejů je více, už si nepamatuji, který jsme použili. Jinak renovaci jsem se snažila popsat dost podrobně, tak snad to je jako vodítko dostačující.
      Odkazy na chromové spreje: https://www.heureka.cz/?h[fraze]=sprej%20chrom
      Ať se Vám dílo podaří, pokud už není hotové :-)

      Vymazat
  8. Dobrý den, také jsem právě umístila do obýváku tento skvost...Měli jsme ho léta ve stodole, byl značně prorezlý. Sháněla jsem také po tuningových firmách, kde by mi to dali do kupy (stáhnout starý chrom,zbrousit,pochromovat, vyleštit), ale spočetli to na strašný prachy. Nakonec se mi podařilo sehnat a stálo to komplet jen 4000,- což bylo 4x méně než jinde. Mám na tom původní matrace, které jsou sice velmi zachovalé ale časem budu řešit nové. Je to nádherný kus kvalitního nábytku a v kombinaci s křesílky a stolkem Koželka-Kropáček je to luxus 😁 Dala bych vám sem foto, ale asi to nejde...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, taky se mi tenhle nábytek moc líbí. Babička měla gauč i křesílka, ale vše kdysi skončilo na smeťáku.

      Vymazat
  9. Máte krásný gauč a ta drátěnka .... na ní je nejlepší spaní. Děkuji za typ na "levné" chromování, mám kočárek "osmipérák" a taky řeším jak to udělat aby trochu vypadal.

    OdpovědětVymazat