pondělí 15. října 2012

velmi vydařená hudba k fantasy příběhům

Povedená hudba k zfilmovaným příběhům bývá často zárukou možná i polovičního úspěchu u diváků. Ne vždy se to povede, ale když se to povede, stojí to za to.
V tomto směru u mě vedou dva zfilmované fantasy příběhy - trilogie Pán prstenů a televizní seriál  Hra o trůny, kde se povedly i úvodní titulky. Dle mého názoru asi nejlepší titulky z toho, co jsem kdy zhlédla. Na druhou stranu musím podotknout, že zas tolik jsem toho v kině a v televizi neviděla.

Začnu Pánem prstenů, kde mě tvůrci mučili tím, že jsem vždycky rok musela čekat, až jednotlivé díly trilogie přijdou do kin. Za ty tři roky jsem též prošla třemi životními obdobími jako čerstvá novomanželka, nastávající maminka a nakonec čerstvá matka. Už jenom z těchto důvodů si zfilmovaného Pána prstenů budu stále pamatovat. Za dokonalou souhru filmového obrazu a hudby může Howard Shore a spousta symfonických orchestrů ve světě ji má ve svém repertoáru a v roce 2009 zazněla i na Pražském jaru.

Sem na blog jsem vybrala skladbu bez hřmění tympánů a žesťů a bez doprovodu smyčců. Pipinova páseň zazněla v okamžiku, kdy šílený Denethor poslal na jistou smrt hrstku mužů a svého nemilovaného syna Faramira.

http://www.youtube.com/watch?v=YqG-ZkZLVxg
(chtěla jsem vložit celé video, ale nelze to, tak snad odkaz bude aspoň chvilku fungovat)

Seriál Hra o trůny má s pánem prstenů společnou jednu věc. Roční čekání na další sérii. V nejlepším, nebo taky se dá říci v nejhorším to skončí a vy čekáte rok, než se dočkáte. Jak už jsem psala výše, zde se povedlo spojení hlavních titulků s ústřední skladbou.




Ve Hře o trůny má hudbu na svědomí Ramin Djawadi.
V této fantasy sáze se nedočkáte žádného happyendu a ten není, ani jak se zdá, v literární předloze. Sága je hodně drsná a krutá. Teď jí dočítá můj muž a každou chvíli se ozývají výkřiky typu : "Co mi to dělá?! Vždycky, když si oblíbím nějakou postavu, tak mi ji zamorduje!" , nebo jen stručné : "To je hrozný!".

Na youtube jsem našla pár tzv. "variací na jedno téma" k hlavnímu hudebnímu motivu. Myslím, že jsou velmi zdařilé, tak proč se o ně nepodělit.





Najdete i variace s kytarou, s harfou, byl tam i klavír a vůbec, jsou tam toho mraky.

10 komentářů:

  1. Teda, Ditto, ty mi dáváš! Já nepolíbená "Pány prstenů", jsem teď ztracená v symfonii tvého příspěvku. V jednom jsem se však, rychle zorientovala. Výsledkem a spojením všech těch emocí, je tvůj příběh, také vždy s dobrým koncem:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renato, s tím nepolíbením bys měla něco dělat :-))

      Vymazat
  2. Musím říct, že fantasy není úplně to mé nejoblíbenější, ale hudba k filmům a seriálům je velmi zajímavá kategorie, v poslední době si toho dost všímám. Máš pravdu, že je třeba zaujmout hned titulky! Třeba Tudorovci. Nejvic mě asi fascinuje hudba k filmu Hanibal (Patric Cassidy) http://www.youtube.com/watch?v=JqvrQkaFm30
    Krásný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, já taky nemusím každé fantasy, ale některá stojí za shlédnutí. Momentálně čekáme na Hobbita, který zase bude ve 3 dílech a nespíš opět s roční prodlevou mezi jednotlivými filmy. Ach jo!
      Hans Zimmer je taky PAN skladatel, takže s tvojí volbou nemohu než souhlasit.

      Vymazat
  3. Ahoj Dittko,baladická příčná flétna mě náležitě pohladila,také jsem jí kdysi zkoušela,muzika fakt podmanivá a podle mě ideálně sladěná k ději.Jen k mé škodě jsem neviděla ani jeden díl ničeho, ale chtěla bych to vše napravit v zimě.Na TV se nedívám protože v hlavní roli jsou reklamy které jsou proloženy filmem nebo idiotským seriálem.Už mě přestalo bavit jít v době reklam vařit kafe nebo venčit psa.Chtěla bych si sehnat DVD a vychutnat si něco krásného,trošku se bát a nechat se unášet fantazií tvůrců!!!!Dík za připomenutí...moc zdravím Daja.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, televizi taky nemáme, ale máme v PC televizní kartu (ta tě ovšem nezbavuje povinnosti platit koncesionářské poplatky takové hrůze jako je ČT, takže platíme), která umožní nahrát vybraný pořad a pak si ho pustit někdy jindy a reklamy můžeš přeskočit. Když se náhodou dostanu někde na návštěvě k televizi, jsem z toho pěkně otrávená, protože ty reklamy jsou k nevydržení.

      Vymazat
  4. Milá Dittko, všechno napsaly blogerky přede mnou, takže já jen připojuji hláškou ze známého filmu "mají pravdu, předsedo", i když se ta hláška k hudbě ale vůbec nehodí a dokonce působí nepatřičně.. Chodila jsem se k Vám dívat, jestli bude u Vás reportáž z Kamenných Žehrovic a ono nic. Podzimní akci (posvícení?) jsem si tam náležitě užila, HanaL.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hano, letos jsem už reportáž z pouti nedala, protože jsem si nevzala foťák a taky jsem si říkala, že už jsem o ní psala několikrát, a že už to asi nikoho nebude zajímat. Vida, on by se někdo našel :-)
      Podle toho, co píšete, asi k nám na pouť chodíte pravidelně a líbí se vám. To mě moc těší, protože organizátoři nemají v obci zrovna na růžích ustláno.
      Tak zase za rok :-)

      Vymazat
  5. Ahoj, k seriálu Hra o trůny mě ještě napadá cover od Lindsey Stirling a Petr(a) Hollens(e) http://www.youtube.com/watch?v=_oNpmSAvpGQ.

    Neya (http://zaobzor.blogspot.cz/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík za připomenutí. Ti dva jsou výborní a určitě si zaslouží samostatný příspěvek.

      Vymazat