neděle 18. září 2011

peču sladko - slaně s trochou matematiky


Loni jsem narazila na báječný recept na blogu dolcevita, který jsem si zase letos, pro úspěch, zopakovala. Tentokrát jsem ale trošku experimentovala, nebo spíše improvizovala, protože jsem neměla vše potřebné. Postrádala jsem listové těsto a brusinky.

Brusinky jsem nahradila zavařeným rybízem na brusinkový způsob a těsto uplácala vlastníma rukama.
Ve staré kuchařce od paní Sandtnerové jsem nalistovala stranu 301 s receptem na "máslové těsto II. způsob". Krapet mě vyděsila představa, že mám dát máslo do utěrky a tlouct jím o desku (asi stolu), ale pak jsem si řekla, že v dnešní době se prodává máslo už pěkně zpracované a bez vody (kvůli tomu se totiž tím máslem má tlouci). Těsto se mi povedlo, a i když to nebylo úplně typické listové (lístkovalo ale moc pěkně), tak s tím kupovaným to nelze srovnávat. Časově to vyšlo stejně, jako uhňácání jiného těsta.

Na dvě šišky sladko - slaného štrůdlu z máslového těsta je potřeba:
  • 4 hrušky, neloupané a nakrájené na menší kousky
  • 100 g sýra niva vcelku (měla jsem balenou nivu o hmotnosti 110 g)
  • sušené brusinky (dala jsem do každé šišky asi po 2 polévkových lžících rybízu, ale mohla jsem dát i víc)
  • trochu posekaných vlašských ořechů
Na máslové těsto je třeba:
  • 250 g hladké prosáté mouky
  • 125 ml studené vody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • máslo (na 400 g těsta - 200 g másla)
Z mouky, vody a soli zpracovat těsto, rozválet na placku, doprostřed položit máslo a okraje těsta přehnout přes máslo. Zase rozválet na obdélník, přehnout na 1/3, dát chvilku do lednice, zase rozválet na obdélník a přehnout na 1/3 a tak dokola několikrát. Dělá se to stejně jako listové těsto.  Pak z těsta udělat dvě šišky štrůdlu a péci asi 40 minut v horkovzdušné troubě při 150 stupních Celsia.

V nadpisu se zmiňuji o té matematice. Ta je potřeba při přípravě těsta. Když se vypracuje těsto z mouky, vody a soli, zváží se a pak se dopočte množství másla v poměru uvedeném u surovin na těsto. Já jsem měla 330 g těsta a na to bylo potřeba 165 g másla. Byla jsem trochu netrpělivá, máslo bylo z lednice dost tuhé, takže to první vyválení šlo dost blbě, ale pak se to nějak poddalo a výsledek byl dobrý, velmi dobrý.
Štrůdl docela rychle mizel, takže to foto byla taky docela rychlovka.


Ps:
Nějak u tohohle receptu nefunguje zákon zachování hmoty. Když navážím 250 g mouky, přidám 125 ml vody (pokud vím, tak litr vody by měl vážit 1 kilogram) a sůl zanedbám, tak by vzniklé těsto mělo vážit 250 + 125 = 375 g. Já jsem navážila 330g. Jediné vysvětlení, které mě teď napadá je, že mi blbě váží váha.

4 komentáře:

  1. Dittu, no mňam. Miluji spojení nivy s hruškami nebo jablky. A ještě ořechy, úžasné!
    Docela si mě naladila vykoušet i to těsto, myslela jsme, že to je hrozně pracné a zdlouhavé...
    Díky a hezký večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Dittu, to vypada slibne. Urcite vyzkousim. A obdivuji to, ze jsi se postila do toho testa. A ubytek testa bych si u nas vysvetlila malyma pomocnickama :o) KRasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Dittus, recept na dobre testo se vzdycky hodi, moc dekuji. Podobny zavim pecu hodne casto, mozna by vam take chutnal a ja urcite vyzkousim ten tvuj.
    Ma variace: Zkaramelizovana cibule, hrusky, hermelin a cerstve bylinky podle vasi chuti. Preji hezky tyden, Monika.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Heleno. Tohle těsto bylo nouzovka, pokud máš čas čekat (na měkčí máslo), udělej si rovnou domácí listové. To je ještě lepší a dělá se stejně. Někdy vbrzku ho udělám a dám na web.
    Ahoj Katko. Asi mas pravdu s temi trpajzliky, jsou pekne potvurky.
    Ahoj Moniko, tvoje napln se mi zda velmi lakava, priste udelam ten tvuj recept.

    Mejte se vsechny moc pekne a uzivejte babiho leta. Ditta

    OdpovědětVymazat