středa 27. července 2011

vzhůru k bráně do Pekla a na zámek Zákupy

Když vám na dovolené začne pršet, začnete se zajímat o návštěvu zajímavostí v nejbližším okolí. Tohle přesně se nám stalo minulý týden na dovolené v Doksech.
Máchův kraj je vskutku nádherný do chvíle, než tam začne cedit stejným způsobem jako ve filmu "Na samotě u lesa" (jednoduché, leč výstižné konstatování faktu, které zde přednesl pan herec Josef Kemr, již dávno vstoupilo do verbálního koloritu české kotliny).


Naším prvním výletem byla návštěva hradu Houska, který byl vrácen v restitucích a tudíž ho neprovozuje stát a tím i péče o platícího návštěvníka je na výrazně vyšší úrovni. Největším překvapením bylo pro mě zjištění, že si můžete vzít sebou (za poplatek 20,-kč) na prohlídku i svého vyvenčeného psa, což jsme také udělali. Průvodce vás pouze slušně upozorní, aby jste si pejska hlídali a dali pozor pro případ, že by se mu zalíbil nějaký ten roh místnosti. Uvnitř hradu jste navíc mohli fotografovat cokoliv vyjma "čertovského sklepení" a na nádvoří bylo malé občerstvení s nabídkou nápojů, grilovaných klobás a párků a nanuků, toť bohatě dostačující.

průvodce v dobovém kostýmu

Hrad Houska je prý bránou do Pekla, která má být pod hradní kaplí. Je to skalní průrva a nikdo neví, kde končí. Kdysi dávno svolil jeden hradní vězeň, že se nechá za propuštění spustit dolů a pak všem poví, co viděl. V polovině sestupu do průrvy si to ale rozmyslel a nechal se vytáhnout zpět s tím, že raději zůstane ve vězení. Prý byl spouštěn jako mladý muž a vrátil se jako šedivý stařec.
Asi nejzajímavější částí hradu je kaple, která má dosti zachovalé gotické malby.





Pár obrázků interiéru včetně důkazu, že naše Zuzana TAM BYLA.











skála, prorůstající hradem
Něco málo fotografií exteriéru:




Na konci prohlídky nám průvodce poděkoval za návštěvu a za zaplacené vstupné s tím, že hrad je postupně opravován z vybraného vstupného a z pronájmů hradních prostor. Na vlastní oči jsme se přesvědčili, že to jde i bez dotací a podotýkám, že vstupné bylo nižší než naše druhá návštěva na zámku v Zákupech a to prohlídka trvala přibližně stejně dlouho.

zámek Zákupy
Zámek v Zákupech je státní a asi tím pádem nemá nikdo zájem o propagaci (ony se nějaké ty dotace vždycky dostanou), takže při vjezdu do města nenarazíte na žádný směrový ukazatel, a když na náměstí blbě odbočíte (to se stalo nám), tak vyjedete z města a zase se vrátíte ke stejnému příjezdu a hle, na jednom plotě spatříte ušmudlanou ceduli "ZÁMEK". Ta je viditelná pouze z jednoho silničního směru a je také jediná viditelná po cestě k zámku. Na druhý pokus jsme se trefili a šťastně dorazili do cíle.


Zámek Zákupy je zajímavý svojí barokní zahradou, která má krásné kašny, ale bez vody a svatbou Františka Ferdinanda d´Este a Žofie Chotkové v roce 1900. Za zmínku stojí ruční výtah pro dvě osoby a zařízení interiéru zámku z 50. let 19. století.


Provázet vás bude letní brigádnice, odříkávajíc text, aniž by o něm aspoň trochu zapřemýšlela. Obávám se, že vaše  případné všetečné dotazy by zůstaly bez odpovědi.


Fotografie jsem pořídila pouze venkovní, uvnitř se fotit nesmělo ani za příplatek. Upřímně, ono to zvenku bylo mnohem zajímavější.



Na konci prohlídky nečekejte, že vám někdo za vstupné, čítající za 3 osoby několik set korun, snad poděkuje, ale když vám na dovolené několik dní prší, je každé rozptýlení dobré.

9 komentářů:

  1. No, vidím, že máme na památky v Čechách úplně stejný názor. Stát je asi ten nejhorší hospodář!
    Jinak Zuzanka v Housce, to jsou tedy fotky, nádhera! My tam byli před pár lety, na nádvoří byl jarmark výrobků z chráněných dílen a různých stacionářů, byly i ty klobásy a úzasná atmosféra!
    Dittu, přeji celé rodině jen hezké prázdninové zážitky.
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé, to bz se mi taky líbilo, já ráda takové výlety a ještě se člověk něco dozví!! Tak na oplatku děkuji za tip!! Hezký den. Peťa

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Dittko,já si dneska kladu otázku na co by jsme byli pyšní a na co by jsem čučela o dovolené kdyby nebylo kostelů a zámku,starých budov,a hradů?Myslím si,že na památky by měli přispívat všichni,kteří z toho profitují....Daja

    OdpovědětVymazat
  4. Ditto,
    tak ten hrad Houska vypada velice lakave. Jak jsi to popsala, tak to by se mi libilo. Urcite zakladam, do mist moznych navstev.
    Me osobne nevadi, kdyz nekde zaplatim vstupne, ale bylo by fajn, kdyby za to clovek take neco dostal. Pro me byl v tomto smeru nejhruznejsi zazitek prohlidka Hluboke pred par lety. Jeste jsme sebou vlaceli nekolik dalsich svycaru a dostalo se nam za patricny nemaly obnos sice pruvodce, ktery trosku mluvil nemecky, ale i ja toho vedela vice. No proste hruza.
    Krasny vikend, Katerina

    OdpovědětVymazat
  5. Helena:
    S tím státem máš úplnou pravdu. Jinak, my jsme se na Housce trefili přesně mezi pořádané akce, tak snad příště.

    Petra:
    Taky vítám nové informace a když je to poddáno poutavým způsobem, tím lépe.

    Daja:
    Velká část historického a kulturního dědictví našich předků vzala, díky závisti, zášti a "citlivému přístupu" státu v minulých desítkách let, za své, tak alespoň díky za to, co zbylo.

    Katerina:
    Na Housce se stavte, kdyz budete mit nekdy cestu kolem, stoji to za to.
    S ti vstupnym mas pravdu. Dokaze mne rozladit, kdyz mne nekdo skoro v poklusu protahne mezi snurami s davem lidi, ktery kompletne zaplni vyhrazeny prostor pro pohyb a ja si to tam nemohu ani prohlednout, a kdyz se zdrzim a prohlizim si, tak zase prijdu o zacatek vykladu v dalši mistnosti. Vy jste meli smulu na pruvodce v nemcine a nase slecna pruvodkyne zase blekotala v cestine - chvilemi mel clovek pocit, ze snad ani neni rodila Caska. To si pak jeden rekne,... ale rasi nic...

    Všechny vás zdravím a přeji pěkný, u nás pěkně deštivý, zbytek víkendu. Ditta.

    OdpovědětVymazat
  6. Musím se přidat do zástupu stejných komentářů po nedávné návštěvě, jednoho zámku ve státnm vlastnictví Kačina.
    Špatné značení, příšerné průvodkyně, nemluvě o zanedbanosti objektu. Jen paní u pokladny byla milá( jak by ne, za ty peníze co stojí vstup)!
    Naopak mohu doporučit zámek Sychrov.
    Na brzkou, třeba jednou někde na zámku!

    OdpovědětVymazat
  7. Lezarts, díky za typ. Sychrov byl taky v našem hledáčku, nakonec, z důvodu vzdálenosti, to vyhrál zámek v Zákupech. Původně jsem myslela, že budu se svým názorem osamocena a zdá se, že těch negativních zkušeností je povícero. Pěknou sychravou neděli. Ditta.

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to jako dobrý tip na nedělní výlet s rodinkou.. Žádné brány do pekla asi cestou do školy mé děti nepotkají, tak bych jim mohl ukázat, že skutečně existují :) třeba pak nebudou tak zlobit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná to s tím zlobením vyjde, ale rozhodně Houska stojí za návštěvu i přes to, že by si dětičky nedaly říct :-)

      Vymazat