sobota 25. června 2011

rytířské klání

nějaký smutný rytíř

Škola, kterou navštěvuje náš synek, má letos dvacetileté výročí a tak byl dnes dopoledne uspořádaný velký rytířský den. Děti ho mívají každý rok chvilku před koncem školního roku, ale tento byl přeci jen trochu výjimečný už tím, že byl v sobotu, že to byl zároveň den otevřených dveří, a že také přišla většina rodičů omrknout, jak se bude dařit jejich ratolestem v rytířském klání.
Učitelé vše připravili ve čtvrtek (děti zůstaly doma), v pátek pak děti vyzdobily své třídy. To se všem moc povedlo.



Byl tu připravený i zábavný test pro rodiče, kdy jste si museli u různých, mnohdy kuriózních, předmětů vybrat ze tří odpovědí tu správnou. Bylo to vtipné a dost často i docela těžké. Já osobně jsem měla dobře 38 odpovědí z 54 možných.

už to začne

Tahle škola je malá, do tříd se bere maximálně kolem 12 dětí a myslím, že děti tu jsou spokojené. Další "zvláštností" je, že ve škole polovina učitelů jsou muži, což je v našem feminizovaném školství skoro zázrak.

rozdělení do družstev

Možná vám přijde zvláštní, že děti mívají rytířský den a ještě pravidelně. Je to proto, že je to Základní škola Maltézských rytířů. Název školy napovídá, že zřizovatelem je Suverénní řád Maltézských rytířů - České velkopřevorství. Škola je otevřena všem dětem a nezáleží na tom, zda jste věřící či nikoliv. Myslím, že trocha výuky náboženství (1 hodina týdně) nikomu neublíží, ale spíše prospěje. To samé se dá říci i o mši, kterou mají děti jednou za měsíc v přilehlém kostele, o kterém jsem psala v malé reportáži "večer v kostele".

Pár fotek z jednotlivých soutěží:






počítání dukátů, za které si děti koupí dobroty

tady jsou ty dobroty

zakončení rytířského klání

Protože to byl celkem významný den pro školu, děti i rodiče, přispěla jsem malým občerstvením v podobě dvoubarevné bábovky, která je moc dobrá. Peču ji už 15 let a recept mám od své kamarádky. Recept je z kategorie "rodinných receptů", tak ho také nechám v rodině a jen na něj upozorním tímto odkazem.

tady je i ta moje bábovka

Pro informaci připojuji několik zajímavých odkazů:
http://www.maltezskapomoc.cz/
http://www.mzv.cz/vatican/cz/o_velvyslanectvi/o_s_r_m_r.html

5 komentářů:

  1. Ahoj Dittko, já zírám!!!!!!tak fantastická školní akce!!!!je to paráda,moc se mi líbí ta střelba lukem to bych tedy chtěla zkusit!!!!pod dozorem CHICHI kdysi jsem střílela z malorážky ale luk,nebo kuše to by bylo něco...Ty se máš!!!!!Daja

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to muselo být moc fajn. Určitě si to všichni užili, je moc dobře, když škola dělá něco navíc. Pěknou neděli přeji.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Dittu, tak tohle vypadá na parádní a perfektní školu. V téhle době velebím každého, kdo učí moje děti a nechodí do školy jen do práce!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Dajo, ten luk byl super! Žádná pouťová atrakce.

    Petro, bylo to fajn a kdyby to tak bylo i za rok vůbec bych se nezlobila. Normálně to mají děti v týdnu v době školy.

    Heleno, škola se nám líbí. Má jen jednu nevýhodu. protože je málo dětí, tak se jich tolik nehlásí na kroužky a letos tím pádem žádný neotevřeli. Ale jinak dobrý.

    Díky za návštěvu a mějte pěkný týden. Ditta.

    OdpovědětVymazat