čtvrtek 18. listopadu 2010

jabkance


Před několika lety mi kamarádka povídala o jabkancích,  jak jsou výborné. Když jsem po ní chtěla recept, říkala, že je to jednoduché, nicméně mi recept jenom řekla (opravdu nic těžkého na zapamatování) a já při odříkávání receptu pořád čekala, kdy že přijdou KONEČNĚ na řadu ta jablka. A nic. Jablka v této krajové specialitě nejsou a nikdy tam ani nebyly. Je to specialita z České Třebové, kde se dříve bramborám říkalo jabkance, zemská jablka.



Před lety jsem na internetu našla recept (našla jsem jenom jeden, teď už jich je daleko víc), který pro nemístního byl docela dost jednoduchý a hlavně se moc detailně nezabýval tím, jak se má pořádně těsto z brambor zpracovat. Místo, abych znova prohlédla internet, dala jsem se do dělání jabkanců podle tohoto receptu a to byla chyba. Dobře je zpracování brambor popsáno na konci tohoto článku a ten bych taky jabkancovým začátečníkům doporučila. Oba recepty jsou prakticky totožné, ale ten druhý se víc věnuje bramborovému těstu.


Co je potřeba:
  • brambory (ne ty moučné) a trochu sole
  • tvarohovou náplň jako do buchet
  • rozpuštěné máslo na potření
  • moučkový cukr

Já jsem si to chtěla trochu vylepšit a to jsem asi neměla dělat. Upečené jabkance jsem obalovala ve skořicovém cukru a nějak to nebylo ono. No, ono tam těch "nebylo to ono" bylo víc:
  1. brambory jsem jenom rozmačkala, zůstalo tam pár malých kousků v celku a těsto jsem pořádně neprohňácala. Ty nerozmačkané kousky daly těstu takový nic moc "chuťový ocas"
  2. pekla jsem je v troubě na pečícím papíru, takže byly na povrchu tak trochu oschlé
  3. tvarohovou náplň udělám příště jenom z kostky tvarohu, cukru, kukuřičného škrobu a na zředění trochu mléka/smetany a citrónové kůry, protože náplň se žloutky a s máslem se tak nějak při pečení vysrážela a taky už nebudu dávat rozinky, moc mi v tom nechutnaly
  4. a rozhodně už je nebudu obalovat ve skořicovém cukru
Když to tak po sobě čtu, vypadá to, že se ten můj výtvor nedal jíst, ale zas tak strašné to nebylo. Na druhou stranu je vidět, že některá jídla našich předků nejsou tak snadná, jak se na první pohled může někomu jevit. Prostě "sovy nejsou tím, čím se zdají být" - dovolila jsem si citovat jednu z památných vět z bizarního seriálu Městečko Twin Peaks od Davida Lynche.

Hezkou fotoreportáž z výroby jabkanců možno zhlédnout zde.

7 komentářů:

  1. Dittuško, slinka teče!! :o)
    Hezké dny!

    OdpovědětVymazat
  2. Dittu, já asi znám starou paní, která mi je kdysi dávala ochutnat ...asi...Až jiu uvidím, poptám se!
    Jsi dobrá, že se pouštíš i do starých receptů, kdysi jsme s kamarádkou pod vedením její maminky pekly řepánky. Byla to velká legrace.
    Pohodový večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Ditto, tentokrát už musím reagovat :-). Brambory jsi rozmačkala, lépe je je nastrouhat případně umlet na masovém strojku. Dále to musíš osolit. Vše zpracuješ, možná bude potřeba malinko mouky. Musíš rychle, protože bramborové těsto rychle řídne. Tvaroh připravíš jednoduchý tj. s vajíčkem a cukrem, nic víc. Musíme vycházet z toho, že to bylo jídlo chudých! Poté začneš tvořit placky, které naplníš na polovině tvarohem a druhou polovinu přehneš přes. Vytvoříš takovou taštičku. Vše dáš na pletnu na sucho opéci z obou stran. Pokud plotnu nemáš, dáš na plech a pečeš v troubě. Zase z obou stran. Když jsou opečené, musíš je zase z obou stran potřít rozhřátým máslem. Oni ho krásně nasajou a pak je to mňam. Takové je dáš na talíř, kde je ocukruješ a ještě poleješ rozehřátým máslem. Pak je to ono. Důležitá je ta slano-sladká chuť. Zítra frčím k naši, v sobotu je pouť. Jako vždycky okolo patronky Svaté Kateřiny. Letos je pouť jubilejní 50-tá. Měj se krásně. Budu na Tebe vzpomínat, až budu mít boule za ušima. Pa Dana

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj.
    V těstě na jabkance by neměly být žádné kousky, těsto by mělo být krásně hladký.
    Pečení v troubě moc nedoporučuju, aby náplň nevytekla, je potřeba aby se placka rychle zatáhla a toho dosáhneš na rozehřáté plotně nebo pánvi. Pokud se rychle nezatáhne, vzniká problém s náplní. Jabkance jsou výborný hodně politý máslem. Do tvarohu se dávají rozinky namočené v rumu.
    Přeji dobrou chuť
    Ajina

    OdpovědětVymazat
  5. Danuška:
    Jsem ráda, že ti ten můj výtvor navodil ty správné pocity. Příště to už bude určitě i na tu "slinku" (až se to opravdu povede).
    Hezký víkend. Ditta.

    Helčo, některé staré recepty mě lákají a zkouším je a řepánky jsou výborné. Má to ale jednu vadu - nedá se pořádně sehnat řepa. Ještě před pár lety (než nám z EU nařídili snížit výrobu cukru) kolem Litoměřic a Mělníka stačilo během řepné kampaně zastavit na kraji silnice a sebrat si spadlé řepné bulvy. Náklaďáky jezdily tak přeplněné, že to bylo až o strach a v každé mírné zatáčce jim řepa padala z korby.
    Jinak, ty tvoje bílé sáčky s červenými vločkami jsou moc pěkné.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Dano. Já věděla, že ten váš rodinný recept z tebe jednou dostanu. Pravda, trvalo to asi 17 let, ale už ho mám! :-)
    Hezky si užijte tu slávu a ať moc neprší.

    OdpovědětVymazat
  7. Ajino, díky za rady. Snad už to znova nezvořu. Vám, kteří jste odkojený jabkancema, se zdá recept asi docela jednoduchý, pro mě to bylo ale dost hrozný, protože jsem zkazila snad úplně všechno a s původní krajovou specialitou to nemělo moc společného. Všechny recepty, které jsem nakonec našla byly vlastně úplně stejné (když pominu ty, které přidávaly do brambor mouku a vajíčka), ale nebylo z nich jasné, jak pořádně na ty brambory.
    Ještě jednou díky za rady a jdu do toho znova a musím to dát :-). Ditta

    OdpovědětVymazat