úterý 7. května 2013

sezóna bílého zlata je v plném proudu


Tak jsme si v sobotu nenechali ujít chřestové slavnosti a vyrazili k Mělníku do Hostína u Vojkovic. Chystali jsme se za chřestem už několikrát, ale buď jsme prošvihli termín, nebo nebylo zrovna příjemné klima a cedilo. Letos to konečně vyšlo.
Slavnosti jako takové nejsou nijak bombastickou akcí (zatím), ale to není vůbec na škodu.



Mile nás překvapily ceny za chřestové speciality, které se tam prodávaly - porce za 20 Kč.
Další gastronomickou specialitou byly domácí těstoviny od firmy Pasta art, které dva kuchaři připravovali přímo na místě. Quadrucci (taštičky nebo polštářky) plněné chřestem byly výborné.


Kdysi, při pátrání na internetu, jsem zjistila, že další místo chřestových oslav je v Ivančicích. Tam se chřest kdysi pěstoval ve velkém a ve velkém se i vyvážel, ale to je dávná minulost, kterou připomínají jen ty každoroční slavnosti chřestu, dováženého ze Slovenska.
Momentálně je asi Hostín jedinou lokalitou, kde se v České republice bílé zlato skutečně pěstuje a kde si můžete koupit zaručeně čerstvý chřest přímo z pole.


Domů jsme odjížděli se třemi kilogramy bílého a zeleného chřestu a několika balíčky quadruccin s různými náplněmi. Chřest už je téměř zlikvidován, těstoviny to teprve čeká.

Jestli jste chtěli také vyrazit na chřestové slavnosti za českým chřestem a nestihli to, nebo o nich vůbec nevěděli, nezoufejte. Ještě jedno kolo bude v Praze 25. května.
A na konec krátká poznámka o bílém a zeleném chřestu: Jde o jednu a tu samou rostlinu. Rozdíl je v tom, že bílý chřest se pěstuje zakrytý a zelený nezakrytý. Oproti bílému chřestu jsou výnosy chřestu zeleného poloviční. Bílý chřest má jemnější chuť, zelený je chuťově kořenitější. Spoustu dalších užitečných informací, rad a receptů jsou na webových stránkách Českého chřestu.
Když jsem pak doma čistila chřest a každou chvíli jsem se krouhla buď do palce nebo do prsteníčku (záleželo na tom, jak jsem držela chřest a jak škrabku na brambory), vzpomínala jsem se slzou v oku na loupačku chřestu, která byla na slavnostech nejen ke koukání, ale i k použití. Možnost nechat si očistit chřest jsem podcenila a pak dosti litovala (loupačka chřestu je vidět v této fotogalerii).


6 komentářů:

  1. Ahoj Dittko,koukám jak vyoraná myš!!!!O tom nemám ani potuchy a proto si Tvé informace velmi cením!!!Chřest MILUJI!Nejvíc jen uvařený posypaný na másle osmaženou houskou a zasypaný Parmazánem!!!Je supr ,že jsi přidala ještě dobré informace!Moc zdraví Daja.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dajo. O některých okolnostech kolem chřestu jsem taky neměla páru, hlavně o tom ivančickém. Když jsem na internetu četla před lety o ivančických slavnostech, tak jsem podstatnou informaci ohledně prezentovaného chřestu buď přehlédla, nebo se o nich z nějakého důvodu nepsalo. No nic. Třeba se to časem změní a chřest se tam zase bude pěstovat už jenom proto, aby byla nějaká konkurence k tomu hostínskému chřestu. Někdy v půlce týdne jsem na "Český chřest" narazila v Lidlu a málem to se mnou švihlo - na půlkilovém balíčku byla téměř 50% marše oproti stejnému chřestu, který jsme si na slavnostech koupili. Pravda, byl zabalen do balíčku, ale stejně....docela nestydatá lidlovská cena.

      Vymazat
  2. Holky, tolik hodin a už zase jíme....Jako by nestačilo to, co si Dittu napsala, Dája to ještě přichutila :o) Mňam!
    hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, chřest je děsně dietní, takže to je ok :-)

      Vymazat
  3. Ty jsi mi, ale pěkná kamarádka:-)a nepodělíš se o termín akce dříve. Miluji "špargl"( jak se kdysi v Česku říkávalo) a to na všechny způsoby!!!. Naštěstí, jsem si před 3 dny sklidila na naší zahradě malé půl kilo. Sice jen takový aperitiv, ale čerstvý a náš:-D
    P.S.
    Je fakt,že loupání, je kapánek otravné, ale stačí dobrý hmat a pravidelný cvik:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím. Myslela jsem tam na tebe, ale je fakt, že jsem na to přišla den předem a tak jsem si říkala, že to asi nemá smysl ti to dát vědět. Tak za rok, já se polepším a snad se mi to podaří včas zjistit. Jinak chřest jsme už zlikvidovali, dnes jsem ze slupek, odřezků a posledních pár kousků zeleného a bílého chřestu spáchala polévku - byla dobrá :-)

      Vymazat