úterý 19. června 2012

bylinkové rizoto s pečeným fenyklem a pancettou

Rizoto, v té správné formě, jím jen pár let. Celá léta nám bylo předkládáno rizoto (někdo též říkal rizeto) s mrkví, hráškem a nějakým podivným masem, navrch polité tukem neurčitého původu a lehce zasypaným strouhanou cihlou. Aspoň takto je znám ze školní jídelny a menzy dobrých 20 let zpět. Nesnášela jsem to!
Dosti kažení chuti. V neděli jsem uvařila rizoto, které jedenáctiletý synek ohodnotil slovy, že je jako z restaurace (přijde na to z jaké), a že bych se měla přihlásit do soutěže (netuším jaké).  To prvé jsem kvitovala s patřičným uspokojením, to druhé jsem mu rozmluvila.
Takže, jak na to.


ingredience na bylinkové rizoto (4 porce):
  • 6 hrstí rýže vhodné na přípravu rizota (rýži neproplachovat)
  • 1 větší cibule, jemně nakrájená
  • máslo, asi 1 cm tl. plátek
  • trochu olivového oleje
  • sklenka vermutu nebo bílého vína (já jsem dala vermut)
  • cca 1 l vývaru, spíše více
  • 100 g parmezánu Gran Moravia, nastrouhat na jemno
  • hrst nasekaných bylinek - petržel, saturejka, estragon, majoránka
Na másle a oleji chvíli restovat cibulku, přidat rýži a ještě chvilku restovat (rýže zesklovatí). Pak přidat vermut, promíchat a postupně přilévat vývar a dusit do měkka. Ke konci musí být tekutina vyvařená a rizoto musí vypadat asi jako rýžová kaše. Na konec, když už se rýže nevaří, vmíchat strouhaný parmezán a nasekané bylinky.


Rizoto jsem nesolila, protože parmezán je slaný dost. Na konci se také do rizota spolu s parmezánem přidává ještě studené máslo, ale to jsem vynechala.
Než jsem začala vařit rizoto, dala jsem péct 4 hlízy fenyklu podle tohoto receptu. Trošku jsem si recept upravila, ale jen v tom smyslu, že jsem asi v půlce pečení přihodila na fenykl několik plátků pancetty, natrhané na menší kousky a vše promíchala. Než byl fenykl pečený do měkka, promíchala jsem vše ještě několikrát.
Když je hotovo, nandá se nejdříve rizoto, na to pečený fenykl s pancettou a posype se to fenyklovou natí a trochou strouhaného parmezánu.


9 komentářů:

  1. Ahoj Dittko ,je večer a já hladná a udřená,kopeme totíž kanalizaci, koukám na Tvůj blogísek.To je teda ode mě nápad!!!Zmírám chutí....ještě jsem nic neměla čas vyskoušet,Bože jak TO máš chutné,jestli se dočkám až To uvařím...Každopádně díky za novou chuťovku! Daja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajo, tu kanalizaci ti tedy moc nezávidím, ale zase nebudete muset volat .ovnocuc. Když nemám čas kuchtit nebo hubnu, nekoukám na blogy, kde se vaří. To dá rozum. Takhle dobrovolně se týrat, to nedělej. Snad ti mohu popřát odpočinkový víkend, nebo budete ještě kopat?

      Vymazat
  2. Dito, taky takto delavam rizoto i kdyz mam rada i to a la skolni. Me zaujalo to slovo Panzeta - to je nejaky druh speku? Hezky den, Katerina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, to skolni rizoto, kdyz se dobre udela (dobra zelenina, maso a syr), proc ne? Ja tomu ale spise rikam ryzovy salat. Hezky vikend.

      Vymazat
    2. Jeste k te pancette. Je to druh italske slanini. Kdyz das vyhledat do googlu, dostanes spoustu informaci.

      Vymazat
  3. Milá Ditto, rizoto dělám vlastně stejně, jako ty, jen nám teď zavřeli prodejnu s italskými potravinami, tak budu muset hledat, kam pro rýži...
    Problém mám s feniklem, zkoušela jsem ho na různé způsoby vařit i v restauracích, ale asi mi prostě nejede :o)...
    Pohodové dny, moc zdravím, helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, ono to s tím fenyklem bude asi tak, že někomu buď chutná, nebo nechutná. Je hodně aromatický, ale musím říci, že tím pečením do měkka s česnekem a vermutem, se ta chuť dost změní. Měj se hezky a užij si víkend.

      Vymazat
  4. Nevím,zda by v hrnci ještě něco zbylo, než by jsem rizoto donesla na stůl?! Miluji rizoto a tohle vypadá na náramnou mňamku! Holt se pozná, že jsi opravdová "šéfkuchařka".Budu si muset pořídit, ty správné ingredience, ovšem bude to stačit k docílení dobrého výsledku? Jo a takový gratinovaný fenykl a nebo s rybou Rouget zapečený a zalitý Pastis. Jo, jo, už krotím, mé kulinářské fantasma:-d
    Na brzkou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle rizota taky můžeme ve velkém. Jinak, tu šéfkuchařku bych rozhodně nechala v těch uvozovkách :-) Určitě ale platí, že když dva dělají totéž, není to totéž a taky to nemusí být špatné.
      Ten tvůj narychlo hozený recept vypadá dost zajímavě - Pastis znám (četníci ze St. Tropez ho popíjeli ve velkém :-) ), ale ta ryba mi nic neříká, ale to si brzy vyjasníme :-) Tak na brzkou!

      Vymazat