čtvrtek 10. května 2012

pevnost na stolové hoře

vstup do pevnosti

Nedávno jsem se probírala staršími fotografiemi a narazila jsem na obrázky z výletu do pevnosti Königstein. V té době jsem blog ještě neměla a přišlo mi škoda, nevyužít těchto starších fotografií k pozvánce na výlet. Vzhledem k tomu, že se kvapem blíží prázdniny a doba dovolených, mohlo by se to někomu i hodit.

Königstein je kousek za hranicemi s Německem v Českosaském Švýcarsku. Pevnost je takový malý stát ve státě a bez problémů tam lze strávit celý den. Netřeba se obávat ani neznalosti němčiny - za poplatek dostanete audio zařízení se sluchátky, kde je v češtině namluveno snad úplně vše. Zařízení si můžete přetáčet podle toho, kde zrovna stojíte, protože každý stavební objekt nebo prostor v pevnosti má své číslo a příslušné číslo si vyťukáte u audio zařízení a hned se dozvíte potřebné historické informace. Je zde i restaurace a jídla jsou psána i v češtině, takže hlady neumřete.
Historií Königsteinu se tu nebudu moc zaobírat, neb na internetu je toho spousta a bylo by to nošení dříví do lesa. Snad jen to, že patřil Českému království a nejstarší stavbou je původně románská kaple z přelomu 12. a 13. století. Pevnost byla po všech stránkách soběstačná a byla i nedobytná.

Hradby:










Uvnitř pevnosti:








Výhled z pevnosti:






Ve venkovních prostorách mě zaujaly kvanta fuchsií v květináčích. Nikdy jsem neviděla pohromadě tolik letitých a krásných rostlin. Vždycky, když jsem nějakou měla, jsem jí nejpozději do tří let asi ulila k smrti. Některé z fuchsií musely být staré aspoň 20 let, soudě dle mohutných kmínků.



Ještě mě tam v lesíku zaujala tahle (asi) hortensie.



Nakonec přidám fotografii "důkazu" o stáří pevnosti a příslušnosti oblasti k Českému království, který byl objeven v roce 1992. Jde o původní románský tympanon nad bývalým jižním vstupem do kaple. Je tam zobrazen kříž a symbol slunce a půlměsíce (symbol Panny Marie).


Dalším místem, které stojí za návštěvu a není daleko od Königsteinu je Míšeň. O Míšni jsem už psala a článek najdete zde.

Ještě přidám jeden důležitý odkaz, který se může hodit:
http://www.festung-koenigstein.de/index.php/vitejte.html

sluneční hodiny na Königsteinu

4 komentáře:

  1. Dittu, to je dobře, že si prohlédla archív. Báječný typ a ty fuchsie, nádhera!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heleno, tohle je jen zlomek fuchsií. Byly tam snad u každého stavení a byly nádherný. Hezkou neděli.

      Vymazat
  2. To je nádhera, tam by se mi líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by se ti tam líbilo, zajímavé místo s dlouhou historií.

      Vymazat