pátek 25. listopadu 2011

funí jako sentinel

Tak takovéto přirovnání se používalo ještě docela nedávno. I já jsem ho určitě kdysi používala, ale netušila jsem, co že to ten sentinel vlastně je.



Asi tak tři týdny zpět si stojím na štaflích, myji okna (tuhle domácí práci nesnáším) a o ničem nedumám (u mytí okem to jde velice snadno), když tu zaslechnu houkání, které mě hodí o děsně moc let zpět a mě se vybaví nádraží v Lysé nad Labem, kde stojím s dědou na peróně a počítám vagóny, tažené parní lokomotivou (jen tak pro zajímavost, pamatuji se, že jich bývalo asi 50 - 55). Protože parní lokomotivy jsou už dnes jen atrakcí, usoudila jsem, že nějaké sousedovic děcko dostalo píšťalu, která vydává zvuk jako parní lokomotiva. Nakonec to nebylo sousedovic děcko, ale malý náklaďák (tedy dnes malý, na svou dobu to byl těžký náklaďák), Škoda Sentinel, který je poháněný párou. Někdo ho u nás na vsi opravoval pro muzeum a potřeboval ho vyzkoušet.


Takže pro ty, kteří nikdy Sentinel neviděli, nebo nevědí, co to je, jsem připravila malou fotoreportáž a krátké video.

příprava pohonných hmot




do toho "tácu" mezi koly padají žhavé uhlíky

sešlo se i pár zvědavců

Pro zajímavost, tento Škoda - Sentinel je z roku 1925.


Povšimněte si, jak se roztápí kotel a jak vůz krásně mizí v oblaku páry, aby se vzápětí opět vynořil.

8 komentářů:

  1. Milá Dittu, musím tedy říct, že už několik let vím, co sentinel je. Díky zálibě našeho Adama ve všech autech jsem s ním sjela snad všechny auto muzea u nás, některé i za hranicemi :o)
    Kouká mi přes rameno a dostalo se mi hned ještě několik "důležitých" technických poznámek :o)
    Moc hezká reportáž!
    Přeju pohodovou sobotu! Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem nevěděla co je sentinel i když jsem toto slovní spojení také používala))). Děkuji za osvětu)))

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně Dittko jsi se ozvala,na to stáří jezdí autíčko bezva, přikládal tam uhlí jak u sporáku,to byl levný pohon a vůbec kdysi bylo vše tak krásně romantické,ale mamka mi vždy říká...byla to hrozně romantická dřina,třeba v lednu máchat v řece prádlo zatopit v kamnech,dřevo pod sněhem, nahřát tu moji vystavenou žehličku....nevím moc o starých autech ale to co Ti jezdí kolem oken je ůžasné....ještě se tak svést....hezká reportáž Daja

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, tento výraz je opravdu trefný! Dnes si jdu zase, díky pěknému příspěvku, lehnout chytřejší:-D
    A s tím gruntem to nepřeháněj, "ať nefuníš, jako sentinel" :-D, ale záříš, jako hvězda při zapalování první adventní svíce!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Ditu, tak ja se priznam. Prirovnani jsem znala, sentinel jsem ted videla po prve. A je to uzasny stroj, ale ja jsem predzaujata (miluji skodovky). Mej krasny tyden a tesim se na dalsi zajimave prispevky na tvem blogu, Katerina

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem se konečně dostala k tomu, vás všechny pozdravit a těší mě, že se vám pidi reportáž líbila. Snad zase o něco zajímavého "zakopnu" a pak to "kopnu" na stránky. Teď jdu zkontrolovat vaše weby, neb jsem dlouho pauzírovala, tak ať vidím, co je nového. Všechny vás srdečně zdravím a přeji hezkou další adventní neděli.

    Heleno, tak už jsi se dostala do pozice, kdy se začínáš dovídat něco zajímavého od svých dětí a to je určitě bezva pocit :-)

    verakaras: Z příspěvků je vidno, že nás bylo víc a teď jsme všechny o něco chytřejší. Já jsem si původně myslela, že to je nějaký typ lokomotivy.

    Dajo, krapet to flákám, ale ne bez příčiny. Co se týče té romantiky v novodobých dějinách, tak jsem kdysi vyslechla názor jednoho pána, že tu chalupu chce mít jako za starých časů, ale on ji měl k rekreaci a manželka myla nádobí ve škopku, vařila na sporáku a myslím, že jí to tam zas tak romantické nepřišlo - skákat kolem pána domu a kolem sporáku a škopku,...

    Renato, moc jsem to nepřeháněla, jen jsem při mytí posledního okna slítla ze štaflí. Momentálně moc nezářím, spíš jen tak poblafávám a chrčím krapet jako ten sentinel - průdušky nějak nezvládly tu měsíční inverzi a občasnou jízdu metrem (jak známo, je to semeniště bacilů a virů).

    Katerino, kdyz budes mít cestu do Mlade Boleslavi zajdi do Škoda muzeum (ted se, myslim, ale nejak opravuje). Tam uvidis nadherne kousky skodovek.

    Amelie, jsem ráda, že se ti můj příspěvek líbil.

    OdpovědětVymazat
  7. No konečně vím, co to je, a je vážně úžasný, to byla Škoda světová špička.

    OdpovědětVymazat