sobota 28. května 2011

večer v kostele


Do kostelů často vstupujeme jako do památných prostor, a to s jistou zvědavostí, co tam uvidíme. Na chvíli se zastavíme a pak vnímáme zvláštní atmosféru, která někoho těší, jiného možná uvádí do rozpaků.

Kostel je kamenným památníkem minulých generací, které ho postavily, byly v něm křtěny, oddávány, modlily se v něm a s nimiž se zde jejich blízcí loučili při pohřbu.
(text převzatý z internetových stránek Vira.cz)




O tom, že kostel není jako dům, se mohl každý zvědavec přesvědčit včera večer, když probíhala Noc kostelů 2011.
Já jsem patřila mezi ty zvědavce a kromě jiného  jsem mohla vylézt na kostelní věž a zazvonit si na zvon, což není tak jednoduché, jak by se mohlo někomu zdát. Zvon měl bez pár kilo metrák a v podstatě mě moc neposlouchal a zvonil si podle svého. Je zajímavé, že stačí jeden, který ztratí ostych a ti ostatní se přidají. Když se nás totiž ptali, kdo by se chtěl podívat na zvon, tak jsem se přihlásila jen já se synem, ale nahoru na zvonici jsme pak šli všichni. A to je určitě dobře.


Program večera byl ve všech kostelech, které se akce zúčastnily, dosti podobný: čtení z Bible, prohlídka kostela, krátké koncerty, prohlídky varhan a zvonů a samozřejmě i povídání o historii kostela a jeho výzdobě. A také se našla chvilka na pár dotazů.


Rozhodně nepovažuji ty tři hodiny za ztrátu času. Něco jsem se dozvěděla, zazvonila si na zvon a na chvilku vystoupila z kolotoče běžného dne.
Ještě bych asi měla přidat informaci, který že kostel jsme navštívili. Takže byli jsme v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Kročehlavech (Kladno). Tento kostel není starý. Byl postaven v roce 1931 ve funkcionalistickém slohu. Kříž na věži byl vyroben v Poldovce a dodnes nemusel být opravován. Na věži nejsou hodiny, protože radnice je tenkrát slibovala, ale nakonec nedodala.


Pozn.:
Kvalita fotografií není moc dobrá, ale dělat zázraky s mobilem při umělém osvětlení moc nelze.

Nakonec přidávám skladbu Ave Maria, která samozřejmě nemohla chybět.

6 komentářů:

  1. Dittu, opet krasna reportaz. Mam rada kostely a tu atmosferu, kterou dychaji. Rada je navstevuji, koukam na obrazy, sochy a kdyz je to mozne, tak jsu i nahoru. Myslim, ze akce tohoto typu jsou potrebne. A co rict k pisni Ave Maria, snad ze je nadherna. Preji Ti krasnou nedeli a tesim se na tve dalsi prizpevky, Katerina

    OdpovědětVymazat
  2. Dittuško, krása!!
    Taky jsem byla...jen o kus dál :o)
    Za večer přišlo do baziliky Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku 1600 lidí.
    Krásné dníky!

    OdpovědětVymazat
  3. Katerino, Tahle akce u nas probiha asi treti rok (aspon nic starsiho jsem nenasla) a je to fajn, zajimave i poucne. Nikdy by me nenapadlo, ze si zazvonim na kostelni zvon.

    Danuško, u vás se sešlo spousta lidí, tady v tom kostele bylo s bídou 50 na začátku a později tak 20-30. Zase to mělo výhodu při prohlídce věže a zvonu a také jsme se nemačkali u varhan.

    Děvčata, přeji vám pěkný nedělní večer, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Dittko,jsem ráda,že se Ti líbila noc kostelů, náš kostel je zasvěcen sv.Jiří,bylo hodně mladých lidí a vyšupli do zvonice jak nic!Měli jsme hodinový koncert také zpívám,no a zdobím to víš,že mě to těší,jak jsem tam sama je to užasné!Také pro plnoleté ,jsme dávali ochutnat mešní vinko bílé,je z moravy vinice Kyjov je fantastické ,ahoj Daja.

    OdpovědětVymazat
  5. Dittuš, krásné počtení, letos jsem to nestihla, ale slibuji si, že příští rok určitě!! Měj se hezky a pěkný večer. Peťa

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Dajo, tak to jste si to pěkně zpestřili tím vínkem :-))

    Ahoj Petro, já jsem byla letos prvně a když nezapomenu, taky se příští rok zastavím v některém jiném kostele.

    Pěkný zbytek večera, děvčata. D.

    OdpovědětVymazat